top of page

Mikor való neked az online tanácsadás?


Miért van szükség világszerte online pszichológusokra?

A pandémia előtt sok szakember számára szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy online formában valósítsa meg azokat a tanácsadási és terápiás folyamatokat, amik addig kizárólag személyesen zajlottak. Aggódtunk a technikai bakik miatt, kerestük a legmegfelelőbb hátteret, fényviszonyokat, és a legmegbízhatóbb platformokat. Ugyanilyen bizonytalanok voltak a kliensek is azzal kapcsolatban, hogy mennyire tud hatékony lenni így a közös munka. Féltek, hogy elveszik a személyesség, a közelség érzése, ami segíti őket abban, hogy megnyíljanak. Sokan tartottak attól is, hogy hogyan is működnek pontosan a különféle videohívásra alkalmas oldalak. De a kényszer nagy úr, kétségeinket legyőzve belevágtunk, és milyen jól tettük!

Hamar rájöttünk, hogy a maszkviselés közel annyit vesz el egy-egy folyamat nonverbális részéből, mint amennyi korlátot az online tér is állít. Igaz, hogy online sokszor nem látjuk egymás kézmozdulatait, vagy hogy valaki idegesen rázza-e a lábát, ám látjuk a másik teljes arcát, az azon átsuhanó apró rezdüléseket, ami legalább annyi információt hordozhat, mint a teljes testbeszéd.


Azonnali segítség

Az online segítségnyújtásnak ráadásul több előnye is van. A pszichológus azonnal elérhető, és kevesebb időnkbe kerül egy-egy alkalom, hiszen nem kell oda-vissza utaznunk, ami sokak számára fontos szempont. Így lehet, hogy valaki hamarabb kér segítséget, ami persze a folyamat kimenetele szempontjából sem elhanyagolható. A hamarabb megkezdett tanácsadás vagy terápia jobb eredményeket helyez kilátásba, mintha valaki hónapokat, éveket őrlődne, mielőtt mégis pszichológushoz fordul. A pandémia alatt extrém mértékű rugalmasságra volt szükség mindenkitől. Bárki bármikor karanténba kerülhetett, az online térnek hála viszont így sem kellett, hogy hosszú-hosszú időre megszakadjanak a folyamatok. Most, egy háború szörnyűségeivel átitatott időszakban az online segítségnyújtás jelentősége ismét megnőtt: a szakemberek önkéntesen, a szabadidejükben, az otthonukból tudnak segítő beszélgetést ajánlani, a háború miatt nehéz helyzetbe kerültek vagy azt nehezen megélők pedig szintén helytől függetlenül juthatnak hozzá pszichológusi segítséghez. Természetesen vannak, akik úgy érzik, az online világ annyira távol áll tőlük, hogy az ilyen szolgáltatások nem elérhetőek számukra. Szerencsére ma már egyszerű egy-egy ilyen online összekapcsolódás, így néhány rövid folyamat betanulásával életkortól függetlenül bárki hozzáfér az online segítséghez.


Mikor való nekem az online tanácsadás? Ha van internetkapcsolatod, egy nyugodt hely, ahol nem hall más és egy szabad órád, amit magadra fordítanál, akkor bátran belevághatsz az online terápiába.

Az online terápiának nagy értéke, hogy ebben a formában például azok számára is elérhetővé váltak a segítő beszélgetések, akik külföldön élnek, és helyben nehezen találnak magyar nyelvű szakembert. Sok külföldi magyar azért választ szintén magyar online pszichológust, mert úgy érzik, ezek a szakemberek jobban megértik a hátterüket, motivációjukat, vagy könnyebb kifejezni magukat előttük.

Ha az országban olyan helyen élsz, ahol kevés vagy egyáltalán nem elérhető pszichológus, vagy ingáznod kellene, hogy megfelelő segítséget kapj, és ezt nem tudod megoldani, az online terápia megfelelő lehet számodra. A kisbabával otthon lévők, a gyermeküket egyedül nevelő szülők is mind könnyen kaphatnak pszichológusi segítséget, hiszen sok szakember este vagy hétvégén is, rugalmas időpontban rendel online. Így sokkal egyszerűbb lehet, ha a gyerekek felügyeletét csak rövid ideig kell megoldani.



Távkapcsolatban élő párok esetében a párterápia szinte elképzelhetetlen lenne élőben, ám az online tanácsadás térnyerésével már nekik is lehetőségük nyílik a segítő beszélgetésre.

A listát természetesen még ki lehet egészíteni, mivel az online tanácsadás sokszor az egyetlen elérhető megoldás azoknak, akik mozgásukban korlátozottak, nem tudják elhagyni a házukat vagy bármely egyéb nehezítettséggel élnek.

Vannak persze olyan nehézségek (például életet veszélyeztető állapotok, vagy akár egy személyiségzavar), ahol az online segítségnyújtás kevésbé optimális, összességében azonban elmondható, hogy jó, hogy belevágtunk. Így sokkal több ember juthat akár egy kattintással megfelelő segítséghez.

Az Égisznél mi is arra törekszünk, hogy minden hozzánk fordulónak megadhassuk a legmegfelelőbb segítséget, akár önismeretét szeretné elmélyíteni, szeretné megtanulni a hatékony stresszkezelést; szorongással küzd; szeretne gyászt, veszteséget, traumát feldolgozni, szülőként a gyereknevelésben vannak kérdései, esetleg tinédzserként vagy fiatalként szeretne megbízható szakembert találni, szexuális gátjai vannak vagy a sportolói teljesítményét szeretné növelni.


A cikket Zaka Dóra írta. Dóra egy azok közül, aki a pandémiának köszönhetően vetette bele magát az online munkavégzésbe, és látta meg annak előnyeit. Hisz abban, hogy az online segítségkérés- és nyújtás sok esetben épp annyira hatékony lehet, mint a személyes, legyen szó felnőttkori nehézségekről, vagy akár szülőként a gyermekkel megélt elakadásokról.

Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Úgy érzed, segítségre van szükséged? Keresd bátran pszichológusainkat! Ha pedig érdekel, hogy hogy zajlik a tanácsadás folyamata, mire készülhetsz az első találkozásnál, olvasd el kapcsolódó cikkünket! Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben egy szakember támogatására lenne szükséged, keress minket bátran és jelentkezz egy online pszichológiai konzultációra, ahol egy felkészült szakemberrel beszélhetitek meg és tárhatjátok fel a problémád természetét és az ideális lelki segítség formáját. #pszichológus #életvezetés #onlinepszichológus #tanácsadás #mentálisegészség #önismeret #skypepszichológus #pszichológiaitanácsadás #terápia


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page