top of page

Merjünk unatkozni!

Előfordult veled mostanában, hogy amint semmi teendőd nem akadt vagy egy kis ideig várnod kellett, elkezdtél unatkozni? Mindannyian ugyanúgy átéljük ezt az érzést, a különbség csak abban áll, hogy mihez kezdünk ilyenkor. Valószínűleg mind megpróbálunk szabadulni tőle, amilyen gyorsan csak lehet. Elvégre az unalom nagyon kellemetlen érzés. De tényleg ennyire elviselhetetlen a helyzet?


Miért unatkozunk?

Ha kevés kontrollunk van afölött, ami velünk történik, gyakran beleunhatunk, belefásulhatunk. Azonban a túl sok inger is okozhat unalmat! Az ingerelárasztás, leterhelődés is vezethet oda, hogy semmi nem köt le, nem ad kielégülést és unatkozni kezdünk.

Egyesek az unalmat a fájdalomhoz hasonlítják. Ha az unalom megjelenik, valóban vehetjük úgy, mint egy jelzést, ami megmutatja, hogy aktuális viselkedésünk értelmetlen, egy tevékenység nem nyújt kielégülést vagy egy kihívás túl könnyű a képességeinkhez mérten. Ilyenkor általában arra vágyunk, hogy legyen egy olyan inger, ami kellő mértékben stimulál. Azonban ha ez nem áll rendelkezésre, az agyunk gondoskodik róla, és leköti magát (már ha ezt hagyjuk neki).



Mihez kezdjünk az unalommal?


Ha az unalom első bevillanására nyúlunk is a telefonért, vagy más könnyen elérhető, belső munkát nem igénylő ingereket választunk, az nem teszi lehetővé, hogy a belső képeket létrehozzuk, figyelmünk elmélyüljön vagy igazi flow élményt éljünk át. Inkább hagyjuk magunkat egy kicsit ebben a helyzetben, nézzük meg, hogy mi történik, ha nem avatkozunk közbe. Hagyjuk, hogy az agy tegye a dolgát. Az unatkozás gyakran új ötletekhez vezet, és új célokhoz, amik már kielégítik az aktuális az igényeinket. De az is előfordulhat, hogy olyan ingert szeretnénk megtapasztalni, amit korábban még nem – sokakban ekkor ébred fel a motiváció, hogy tegyenek a közösségért, önkénteskedjenek.

Nem éri meg teljesen betáblázni a napunkat, mert az a spontaneitás elvesztéséhez vagy fásultsághoz vezethet. Sokan félnek az üres percektől, a belső ürességtől és a magukrautaltságtól, amit az unalommal kötnek össze. Azonban érdemesebb ezt más szemmel nézni! Az unalom nem feltétlenül rontja a problémamegoldó képességünket vagy a hatékonyságunkat. Az unalom után a következő lépés gyakran az álmodozás: ebben a módosult tudatállapotban kreatív forrásaink nagyon aktívak. Ezáltal megadhatjuk magunknak azt az új nézőpontot, ötletet, változatosságot, ami lehetővé teszi, hogy kilépjünk a megszokott keretekből és másképp tekinthessünk vissza oda.


Amikor az unalom már árt

Az emberek gyakran kellemetlen élményeket is bevállalnak, csak ne kelljen unatkozniuk. Vannak, akikben egyfajta hajlam van az unalomra, másokat pedig csak néha kap el az unatkozás. Akikben hajlam van erre, sokkal gyakrabban tapasztalják meg ezt a kellemetlen érzést, ami arra sarkallja őket, hogy bármi áron ingerekhez jussanak. Ha valakiben olyan erős vágy van, hogy azonnal szabaduljon az unalomtól, akár még magát is veszélyeztetheti, olyan önkárosító viselkedésformákat vehet fel, mint a szerhasználat vagy antiszociális viselkedés. Az unalom emellett kiválthat depressziót vagy kényszeres viselkedéseket, például az unalomevést.


Ha egy gyerek azt mondja, hogy unatkozik, érdemes végiggondolnunk a helyzetet. Vajon tényleg unatkozik, vagy valami mást is ki akar ezzel fejezni? Például szomorú vagy szüksége van a szüleire? A szülőknek is érdemes megtalálni a középutat, és elegendő, de nem túlzottan sok ingert biztosítani a gyereküknek. A megfelelő fejlődéshez hozzátartozik, hogy gyerekként megtanuljuk (vágyaink beteljesítésének késleltetésével egyetemben), hogy mihez kezdünk az unalmas helyzetekkel és el tudjuk foglalni magunkat. Akiket azonban nem hagynak gyerekként unatkozni és folyton ingerekkel árasztották el őket, később sem lesznek ezen képesség birtokában, és az önszabályozás is nehezükre esik.


Ha legközelebb unatkozáson kapod magad, állj meg egy pillanatra, és hagyd, hogy az elméd megnyugodjon! Ne nyúlj azonnal a telefonért vagy távirányítóért. Érdemes megfigyelned, hogy mit tapasztalsz ilyenkor, és milyen irányba mész tovább az unalomból.



Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Úgy érzed, segítségre van szükséged? Keresd bátran pszichológusainkat! Ha pedig érdekel, hogy hogy zajlik a tanácsadás folyamata, mire készülhetsz az első találkozásnál, olvasd el kapcsolódó cikkünket!

 

Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben egy szakember támogatására lenne szükséged, keress minket bátran és jelentkezz egy online pszichológiai konzultációra, ahol egy felkészült szakemberrel beszélhetitek meg és tárhatjátok fel a problémád természetét és az ideális lelki segítség formáját.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page