top of page

Mi történik egy pszichológiai tanácsadáson?

Mire jó a pszichológiai tanácsadás?

Ha az ember valahol elakad, nagy döntés előtt áll vagy változás, veszteség történt az életében, és nem tudja, hogyan birkózzon meg mindezzel; esetleg fejlődni akar az élet valamely területén és önmagához is közelebb szeretne kerülni, egy tanácsadó pszichológus segíthet neki ebben a helyzetben. Ezek a szakemberek olyan problémákkal foglalkoznak, amelyek bárkit érinthetnek, de nem lelki betegségek. Tanácsadó pszichológusok számos területen dolgoznak: krízisambulancián, nevelési- és pályaválasztási tanácsadóként, vállalhatnak karriertanácsadást, megtalálhatóak iskolapszichológusként, de gyakran tarthatnak család- vagy pártanácsadást is. A tanácsadás valójában igen sok helyzet esetében alkalmazható lehet, de a szó mégis utal arra, amit jelent: a tanácsadó pszichológus egészséges emberek életvezetésében segít, ha nehézségeik akadnak.


Érdemes konzultációra jelentkeznünk, ha a következő esetek közül valamelyikre szeretnénk hatékony megoldást találni: stresszkezelési nehézség, kudarc érzése, kiégés, életvitelbeli nehézség.Ide tartozhat bármilyen drasztikus változás az életmódban, nehéz életszakasz is. Hasznos lehet a pszichológusi segítség alacsony önértékelés, párkapcsolati nehézség, gyász, veszteség, pályaválasztási nehézség, szorongás, önbizalomhiány esetén is, illetve lelki okokból fakadó testi tünetek, alvászavar, családi problémák, konfliktuskezelési nehézségek enyhítésében is segíthet egy szakember. Ha úgy érezzük, nincs semmilyen problémánk, de mégis szeretnénk fejlődni a kommunikációban, önértékelésünkben, önismeretünkben, kapcsolataink minőségén javítani, hatékonyabb problémamegoldó képességet vagy nehézségekkel való megküzdési stratégiát akarunk kialakítani, akkor is jó választás a pszichológiai konzultáció.
Mi történik egy pszichológiai tanácsadáson?


Az első lépés a pszichológushoz történő bejelentkezés. Ez az első alkalom arra szolgál, hogy a kliens eldönthesse, szeretne és tud-e az adott pszichológussal dolgozni.

Fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő szakember megtalálására, hiszen a közös munka hatékonyságát nagyban befolyásolja a kliens-pszichológus kapcsolat minősége.

Ilyenkor kötöttségek nélkül tehetjük fel kérdéseinket , megbizonyosodhatunk a szakember hozzáértésében és a pszichológus is rálátást kap arra, képes-e az adott problémában, önismereti kérdésben hatékonyan segíteni. Ha bármi miatt, bármelyik fél úgy érzi, nem szeretne vagy tudna együtt dolgozni, tisztázásra kerül. A legtöbb szakember ilyen esetben egy másik pszichológust, segítőt, esetleg orvost is ajánl maga helyett, akihez a kliens fordulhat ezután.


Ha mindkét fél örömmel dolgozna a másikkal, 1-3 konzultációs alkalom következik, ami a tanácsadási folyamat első szakasza. Ez az idő arra szolgál, hogy a szükséges bizalmi kapcsolat kialakulhasson és ilyenkor történik a felek között a keretek meghatározása. Ez tartalmazza a megoldandó területet, a felek felderítik a problémákat és megállapodnak abban, hogy milyen változást szeretne a kliens elérni. Itt kerül sor a terápiás szerződés megkötésére is, illetve a tervezett alkalmak számának meghatározására. Egy alkalom általában 50 percig tart. Azt, hogy hány ülésre van szükség, a kliens személyes igényei és céljai határozzák meg. A konzultáció minden esetben rövidebb ideig (általában néhány hónap) tart, mint a terápia, hiszen a jelenben létező problémák megoldására és a fejlődésre fókuszál a múlt rétegeinek feltárása helyett. A további konzultációkon a tanácsadás folyamata zajlik.

A furcsa elnevezés ellenére azonban a pszichológus nem mondja meg, hogy szerinte mit kell tenni egy adott helyzetben, mivel ezzel nyomást gyakorolna a kliensre és akaratlanul is saját magát jelenítené meg követendő példaként.

Ehelyett támogatással, ítélkezés nélkül a klienst vezeti rá, hogy az a saját értékrendjét felismerje, megfogalmazza, majd tervei, pozitív változása kivitelezésében is támogatja őt. Segíti abban, hogy fejlődjön a döntési képessége, megismerje saját igényeit és motivációit, hatékonyabb problémamegoldó váljon belőle. Emellett a munka során segíti a klienst a tudatosabbá válásban, helyes minták elsajátításában, mindezt az adott személy már meglévő, saját hatékonyságának növelésével. Ezek a folyamatok a heti ülések alkalmával, a beszélgetések (vagy adott gyakorlatok, házi feladatok) segítségével épülnek be a kliens mindennapjaiba.


A tanácsadás harmadik, végső szakasza a kapcsolat és a munka lezárása, rendezése. Ez háromféle módon történhet: ha a probléma megoldódott, a közös munka befejeződik. Ha nem oldódott meg, a pszichológus vagy egy másik szakemberhez küldheti tovább a klienst. Harmadik esetben, ha úgy érzik a probléma azért nem oldódott meg, mert arra még nem volt megfelelő tér, idő erre, esetleg újabb szempontok, nehézségek merültek fel, kliens és pszichológus együtt dolgoznak tovább a problémákon szintén egy előre meghatározott időpontig, előre lefektetett kereteken belül. Függetlenül attól, hogy a három eshetőség közül melyik következik be, a legtöbb pszichológus a tanácsadás vagy terápia befejezése után is nyitott arra, hogy ha a jövőben kliense újra igényelné a segítségét, fordulhasson hozzá és egy új folyamatot kezdjenek el.


Az első lépés a felismerés, ha valamivel nem boldogulunk egyedül. Ez ugyanúgy bárkivel előfordulhat, mint ahogy a változtatásra való képesség és belső erőforrások is mindannyiunkban megtalálhatóak. Ha nem tudod, merre tovább, de szeretnél változtatni a jelenlegi életeden, megoldást találni problémáidra, ha úgy érzed, senki sem érthet meg, bátran keress fel egy szakembert. Az első konzultáción választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre és a személyesen rád szabott módon kezdődhet meg a közös munka. 

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen egy első alkalmas beszélgetés egy pszichológusnál, >>> itt tudsz időpontot foglalni <<< az első konzultációnkra a szakembereinknél. Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között!


#pszichológus #életvezetés #online pszichológus #online pszichológiai tanácsadás #mentális egészség #pszichoedukáció #önismeret

Comments


bottom of page