top of page

Hogyan válasszunk számunkra megfelelő szakembert?

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy életünk során olyan helyzetek állnak elő, amikor úgy érezhetjük, megrekedtünk. Egyes problémák újra és újra előkerülnek, és hiába próbálunk a megoldáson dolgozni, alig jutunk előrébb. Netán a közérzetünk, testünk küld jelzéseket, hogy segítségre van szükségünk. Esetleg egy olyan nehéz élethelyzetbe kerültünk, amivel még nem találkoztunk korábban és az ezekkel való megküzdés sok energiánkat felemészti (például egy szeretett személy elvesztése, gyász, karrierben bekövetkező változások, kilátástalanság érzése, krízishelyzet a párkapcsolatban).Ha már családunk vagy barátaink minden jószándéka és segítsége ellenére sem érezzük úgy, hogy a problémánkat képesek vagyunk megoldani, érdemes pszichológushoz fordulni. Azonban akkor is kereshetünk fel szakembert, ha úgy érezzük, minden rendben van az életünkben, de valamely területén mégis szeretnénk fejlődni, képességeinket kibontakoztatni. A megfelelő szakember felismeri saját kompetenciahatárait, és ha úgy látja megfelelőnek, a klienst Szakember kiválasztásakor fontos szempont, hogy rendelkezzen megfelelő, hiteles szakképesítéssel és hogy tisztában legyünk az általa kínált szolgáltatással.


Pszichiáter, pszichológus vagy coach – melyikükre van szükségem?


Pszichiáter A pszichiáter orvos végzettséggel rendelkező szakember. Érdemes pszichiáterhez fordulnunk, ha pszichés tüneteket észlelünk testi panaszok, magatartásbeli zavarok (valamilyen magatartás hiánya vagy nem megfelelő helyzetben történő megjelenése) vagy elviselhetetlen szenvedés formájában, vagy ha mindezekből a külvilág semmit sem érzékel, ám az adott személyt a normális funkcionálásra képtelenné teszi. Azonban ha nem tudjuk, milyen szakemberre van szükségünk, legelőször érdemes háziorvosunkat felkeresni. A kivizsgálás megállapítja, hogy a pszichés problémák hátterében mi húzódhat meg, és ennek megfelelően irányítják a pácienst a megfelelő szakemberhez: lelki betegség esetén pszichiáterhez, az egészséges, ám krízishelyzetet átélő személyt pedig tanácsadó vagy klinikai szakpszichológushoz. A páciens preferenciája és a betegség meghatározhatja, hogy inkább gyógyszeres pszichiátriai vagy a klinikai szakpszichológus által nyújtott pszichoterápia lehet hatékonyabb esetében.

Pszichológus Ma is tartja magát az a tévhit, hogy aki pszichológushoz jár, azzal valami baj van, azonban közvélekedéssel ellentétben a pszichológusokhoz egészséges emberek járnak. Fontos, hogy a nekünk leginkább megfelelő pszichológust tudjuk kiválasztani, hiszen a siker titka legtöbbször a kliens és a pszichológus közötti speciális, bizalmi kapcsolat minősége. Az első néhány beszélgetés a bizalom kiépülését szolgálja, egyúttal segít eldönteni a kliensnek, hogy tudnak-e együttműködni az adott szakemberrel. Átmeneti probléma vagy valamilyen megterhelő krízishelyzet esetén a pszichológiai tanácsadás, hosszabb ideje fennálló vagy még fel nem tárt problémák esetén a pszichoterápia segít. A beszélgetések alkalmával a kliens új ismereteket szerez, fejlődik az önismerete, tudatossága, megismer olyan módszereket, amelyeket személyiségébe, gondolkodásába vagy viselkedésébe építve sokkal hatékonyabban fog tudni boldogulni a jövőben. Ez a folyamat mindenképpen több alkalmat igényel, főleg a pszichoterápia esetén, mely akár hónapokig is eltarthat. A közös munka a pszichológussal nem azt jelenti, hogy ő megoldja a problémáim vagy megmondja, mit tegyek és mit ne. Egy pszichológus elfogadó, kívülálló szemlélőként, elfogultság nélkül terelget, hogy én képes legyek megoldani a közösen kibogozott problémámat.

Coach

Coach előképzettségtől függetlenül bárkiből lehet egy tanfolyamot követően (bár vannak pszichológusok, akik egyben coach-képesítést is szereztek). Az ülések fókusza általában a jövőkép tisztázására, célok kitűzésére, önmegvalósításra, a személy képességeinek kamatoztatására és boldogságkeresésére irányul a felek közötti együttműködés alapján. A jó coach képes kreatív módon, a kliens igényeinek megfelelően életvezetési tanácsokkal ellátni, vagy inkább rávezetni erre a klienst. Sok esetben azonban szükség lehet a múltbéli események és a személyiség mélyebb rétegeit is érinteni a sikeres megoldáshoz. Ilyenkor egy life coach felismeri, hogy a kliensének pszichológusra, pszichoterápiára lehet szüksége, és a megfelelő szakemberhez irányítja. Aki egyben pszichológus és coach is, képes mindkét módszer eszköztárából válogatni a klienshez leginkább illeszkedő módon.

Sokszor az első lépést megtenni a legnehezebb. De ha szükségünk van rá, ne késlekedjünk segítséget kérni! A megfelelő szakemberrel folytatott közös munka jelentősen javíthat az életszínvonalunkon.


 

Reméljük tetszett a cikkünk és segítségedre volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram posztjaink között! Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vedd igénybe szolgáltatásainkat és jelentkezz egy online pszichológiai konzultációra!

Ha azonnali segítségre van szükséged, hívd a következő lelki segélyvonalak egyikét: 116 -111 (KékVonal) , 116-123 (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetsége)
0 hozzászólás

Comments


bottom of page