top of page

Segítség! Kiégtem! – A kiégés okai és tünetei


Kiégéssel bármely életkorban és munkaterületen találkozhatunk, ugyanakkor vannak mégis speciálisan olyan területek, időszakok, amik különösen veszélyeztetőek erre nézve. A kutatások szerint leggyakrabban a pályakezdőket érinti a kiégés, illetve azokat, akik valamilyen segítő hivatást választottak maguknak. A túlzott terhelés megfelelő pihenési időszakok nélkül előbb-utóbb elfáradáshoz, mondhatni túlfáradáshoz vezet, amikor az egyén már nem képes többé arra, hogy megbirkózzon azokkal a stresszhelyzetekkel, amik érik. Emiatt egyre többször kezd el például hiányozni a munkahelyéről, különféle lelki vagy akár lelki eredetű testi tünetek miatt. Természetesen ez a fajta kifáradás az élet többi területére is átterjed: a párkapcsolatában sem feltétlenül érzi magát jól, a szabadidejének produktív, valóban lelkesítő eltöltése is fáradságossá válik. A kiégés tehát egy nagyon komplex tünetsor.


Ok vagy tünet a kiégés?


A kiégéssel kapcsolatban fontos kérdés az is, hogy ok vagy tünet. Ha a tünetek okozója, akkor számtalan felhívó jel van, ami segíthet a felismerésben és a mielőbbi beavatkozásban. De a kiégés lehet tünet is, például egy életközepi krízis esetén nagyon gyakori, hogy az egyén sem a munkahelyén, sem a párkapcsolatában nem érzi jól magát. Ilyenkor, ha nem vált, akkor előfordul, hogy kiégés következik be. De ki lehet égni a pálya kezdetén is, amikor szembesülünk azzal, hogy esetleg irreális elvárásaink voltak, vagy éppen túlságosan nagy elánnal vetjük bele magunkat, és ez a lendület aztán hamar elfogy. A munkanélküliség és az állandó sikertelen keresés szintén előhozhatja a kiégés tüneteit. Ha a kiégés tünet, akkor mindenképpen érdemes a kiinduló okot kezelni, megszüntetni, ha ok, akkor pedig azon dolgozni, min és hogyan kellene változtatni ahhoz, hogy ismét jobban érezhessük magunkat.

A kiégés folyamata és leggyakoribb tünetei

A kiégéshez vezető út általában azzal indul, hogy óriási lelkesedéssel vetjük bele magunkat a munkába, tele vagyunk elvárásokkal, amelyek nem feltétlenül reálisak, mi mégis aktívan hiszünk bennük.

Elkezdünk eszerint cselekedni, egészen addig, amíg rá nem jövünk, hogy a valóság más. Megpróbálunk hát lavírozni irreális elképzeléseink és a realitás között, valamiféle egyensúlyt teremteni. Ez már eleve egy csalódással átitatott állapot, amiben könnyen ki lehet merülni. A lelkesedés megcsappan, helyette stagnálni kezdünk a munkánkban, még az is lehet, hogy kiábrándulunk: mi nem erre számítottunk, nem ezért választottuk az adott hivatást. Egyre frusztráltabbá válhatunk, a mindennapi feladataink menedzselését különösen kimerítőnek érezhetjük, akár egészen addig is eljuthatunk, hogy teljes mértékben közömbössé, közönyössé válunk feladatainkkal kapcsolatban. Nem érdekel többé a munkánk, a hivatásunk. Nagyon fontos szempont, hogy a kiégést megelőzni könnyebb, mint kezelni, így bárhol is járunk ebben a folyamatban, érdemes tudatosan elkezdeni dolgozni rajta. Szélsőséges esetben, ha nem történik beavatkozás a korábbi pontokon, akár az is előfordulhat, hogy csak a teljes pályaváltás hoz javulást.


A tünetek sokfélék lehetnek, de általánosnak mondható, hogy a kiégés útjára lépett egyén kimerült. Mind érzelmileg, mind mentálisan, mind fizikailag. Nagyon gyakori az is, hogy önmagát úgy látja, mint aki tulajdonképpen nem is alkalmas arra a feladatra, amit el kellene végeznie, inkompetens hozzá. Nincsenek többé céljai, vágyai a munkájával kapcsolatban. Saját magát, másokat (például a felettesét, kollégáit) és a munkáját is negatívan látja: túl sok, túl nehéz, nem értek hozzá, nincs értelme – ilyen gondolatok merülhetnek fel vele kapcsolatban. Mindezekkel együtt jár az is, hogy az elvégzett munkában is egyre kevésbé termelékeny. Több idő alatt végzi el feladatait, mint korábban. A hangulata nyomott, vagy éppen ingadozó, könnyen idegessé válik, ingerült. Gyakori, hogy kiégésben érintett személy alvása is nehezítetté válik, akár az elalvás nem megy, esetleg éjszaka vagy kora hajnalban felébred, és nem bír visszaaludni. Nem ritka az sem, hogy különböző pszichoszomatikus tünetek, vagy akár függőségek (például alkohol vagy dohányzás) alakulnak ki a kiégés talaján.Megelőzés


Mint már említettem, a kiégést könnyebb megelőzni, mint kezelni, ebben pedig kulcsfontosságú a folyamatos öngondoskodás. Megtalálni azokat a tevékenységeket, amikről tudjuk, hogy kikapcsolnak, energiát adnak nekünk. És nemcsak megtalálni kell őket, természetesen, hanem nap, mint nap gyakorolni is! Nagyon fontos, hogy bármennyire elfoglaltak is vagyunk, találjunk minden napban legalább egy fél órát, amit azzal töltünk, amiről tudjuk, hogy jó nekünk. Ez bármi lehet: egy forró fürdő, séta, olvasás, zenehallgatás, tánc, sport, családdal vagy barátokkal töltött idő, kutyasétáltatás, kreatív tevékenységek, kinek-kinek preferenciájától függően. Engedjünk szabadon a fantáziánkat, és nyugodtan írjunk is listát magunknak ezekről, amit akkor is elővehetünk, ha nincs ötletünk, mit tegyünk magunkért. Hasznos lehet különböző relaxációs technikákat, például autogén tréninget tanulni, vagy jógázni, meditálni. Mindenképpen érdemes odafigyelni a mindennapokban arra is, hogy rendszeresen étkezzünk, és megfelelő dolgokat együnk. Hogy elegendő időt hagyjunk magunknak az alvásra, és iktassuk be a sportot is minden hetünkbe. Mindezek mellett gondolati szinten is érdemes küzdeni a kiégés ellen, például azzal, hogy reális célokat tűzünk ki magunk elé. Előfordulhat az is, amikor könnyebbnek érezzük, hogy valamilyen külső segítséget veszünk igénybe, ilyenkor érdemes a pszichológiai tanácsadást választani. 


A cikket Zaka Dóra írta. Dóra egy azok közül, aki a pandémiának köszönhetően vetette bele magát az online munkavégzésbe, és látta meg annak előnyeit. Hisz abban, hogy az online segítségkérés- és nyújtás sok esetben épp annyira hatékony lehet, mint a személyes, legyen szó felnőttkori nehézségekről, vagy akár szülőként a gyermekkel megélt elakadásokról.


Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Úgy érzed, segítségre van szükséged? Keresd bátran pszichológusainkat! Ha pedig érdekel, hogy hogy zajlik a tanácsadás folyamata, mire készülhetsz az első találkozásnál, olvasd el kapcsolódó cikkünket!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page