top of page

Segítség kamaszoknak és fiatal felnőtteknek – 8 opció a COVID-gyász esetén

A legfontosabb, hogy szülőként legyen olyan kapcsolat a gyerekkel, hogy észrevegyük, ha valami megváltozott. Online oktatás esetén pedig a szülő az, aki a legkevesebbet találkozik igazán a gyerekével, hiába élnek egy házban. Ha a gyerek szorong, kedvtelen, rosszul érzi magát, sokat segíthet, ha a gyerek beszélhet az érzéseiről, főleg a kisebbek esetén. Kérdezzünk rá, hogy hogyan érzi magát, mi foglalkoztatta és van-e valami, amit tehetünk, ha rosszul érzi magát. Kamaszok esetén ez gyakran nem működik, ha egyébként sem osztottak meg sok mindet a szüleikkel. Az ő esetükben a nehézségeket általában más problémák okozzák, mint a kisgyerekeknél és ilyenkorra már kialakulnak különféle megküzdési technikák is. Azonban nekik is szükségük lehet segítségre, különösen, ha önállósodni kezdtek, de még igénylik a szülői támogatást.



A társadalom fiatalságkultusza és elvárásai jelenleg nem esnek egybe a kamaszok rendelkezésére álló lehetőségekkel. Mivel az ő esetükben leginkább a szociális életük változott meg, sokaknál megjelent a fiatalság és a lehetőségek elgyászolása. Egyelőre nem tudni, milyen hatásokkal jár, hogy ők egy évre kiestek a megszokott kamasz- vagy fiatalkorból. Az ő életükben kevesebb lehetőség volt a szülőktől való elszakadásra és a határok feszegetésére, kortársakkal való kapcsolódásra és romantikus kapcsolatok kialakítására. Bár kifejezett megoldás nincs erre a helyzetre,

néhány módszer talán segíthet egy kicsivel könnyebbé tenni ezt az időszakot.


  • Az egyik mentőöv az átkeretezés elsajátítása lehet. Ez azt jelenti, hogy az átélt események megítélése függ a szituációtól, érzelmektől vagy hogy mennyire érint minket személyesen az adott helyzet. Nehéz lehet nekikezdeni, mert meg kell szakítani az eddigi megszokott, automatikus viselkedésmintáinkat. Később mégis sokkal több energiát nyerhetünk az erőforrások mozgósításával. Ha úgy érezzük, minden rossz, feltehetjük a kérdést, hogy mit tudunk változtatni, hogy jobb legyen a helyzet? Nagy általánosítások helyett gondoljuk végig, hogy nem csak az adott helyzetre vagy adott pillanatban volt-e érvényes valami?

  • Bár a kamaszoknak és a fiatal felnőtteknek elsődlegesen nem a szüleik társaságára van szükségük, mégis jól esik az elfogadó, támogató légkör számukra is. Szülőként éreztessük, hogy törődünk velük, és mi fejezzük ki érzéseinket akkor is, ha ők ezt nem teszik meg.

  • Néha a figyelem elterelése is segíthet, vicces mémekkel, kedves üzenetekkel, nem covidhoz kötődő témákkal. A háziállatok is mindennapos elfoglaltságot jelentenek.

  • A napló nem csak kordokumentum, de sokat segít az érzelmek kifejezésében és átláthatóbbá tételében. Már ez is „terápia jellegű” lehet, segít a mentális jóllét megőrzésében.Szintén sokat segít, ha a halál, gyász, veszteség nincs tabusítva, a család beszélget ezekről, akár művészeti alkotásokon keresztül megközelítve a témát. Számos könyv jelent meg az elmúlt egy évben, amely különböző emberek szemszögéből mutatja meg, hogyan birkóztak meg a vírushelyzettel. A sorsközösség érzésén túl ezekben is hasznos tippekre bukkanhatunk.

  • Ha van napirendünk, amit magunknak szervezünk, kiszámíthatóságot és kontrollérzést ad. Szintén segít a mentális egészségmegőrzésben, ha a járvány napjaiban is úgy készülődünk, mintha rendes iskolai/munkanap lenne, öltözzünk fel, reggelizzünk, tartsunk rendet magunk körül.

  • Relaxáció vagy meditáció. Amellett, hogy sokat segít a szorongás csökkentésében és a stressz levezetésében, a hangulatodra is jó hatással van és az önmagaddal való törődés egyik formája.

  • A pozitív erőforrások összegyűjtése reményt adhat egy-egy nehezebb pillanatban. Ha az íráshoz valaki túl lusta, gyűjthet emlékeket az átélt közös pillanatokhoz kapcsolódó tárgyak, fotók vagy videók formájában, de még jobb, ha ez kézzelfoghatóvá is válik valamilyen alkotás formájában. A sport szintén nagyon jó hatással van a közérzetre és az egészségre is. Számos otthon is elvégezhető mozgásformához egyáltalán nem kellenek eszközök, viszont rengeteg oktatóvideó elérhető hozzá.

  • A legfontosabb a kamaszoknak a társas kapcsolatok ápolása lenne, lehetőleg a szülőktől elkülönítve. Ha a fizikai kontaktusra nincs mód, jobb híján az online térbe szorul a kapcsolattartás lehetősége, de a fizikai találkozást vagy öleléseket ez nem helyettesíti. Bár kockázatot rejthet magában minden találkozás, egy-egy közös séta és beszélgetés vagy szabadtéri túra nagyon jót tud tenni nem csak a kamaszok, de a felnőttek jóllétének is.


A jelenlegi helyzetre sem a szülők, sem a kamaszok nem voltak felkészülve, így mindkét féltől kölcsönös egymáshoz alkalmazkodást kíván meg a járványhelyzet, főleg, ha fokozottan több időt töltenek otthon, együtt. A szülő felelőssége különösen nagy ebben az időszakban, mert ahogy ezt a szituációt kezeli, az később nagyban befolyásolhatja kamasz gyereke életét. Ilyenkor a nevelésben még fontosabb a rugalmasság, kompromisszumkészség és a türelmes, őszinte kommunikáció. Ha pedig a szülő úgy tapasztalja, hogy a kamasz viselkedése és hangulata nagymértékben megváltozott és ez hosszabb ideje megnehezíti a mindennapi életet, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni!



 

Előző cikkünkben ahhoz adtunk tippeket, hogy kisgyerekeknek hogyan lehet segíteni a COVID-gyásszal való megbirkózásban. Ha érdekelnek hasonló cikkek, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram -posztjaink között! Ha pedig úgy érzed, támogatásra van szükséged, keresd bátran pszichológusainkat vagy vedd igénybe első konzultációs alkalmunkat!


bottom of page