top of page

Covid, félelem, gyász – hogyan segíthetünk a legkisebbeknek?


A covid kapcsán a legtöbb cikk gazdasági hatásokról szól vagy a felnőtteknek ad mentális egészségmegőrzési tippeket. Az elmúlt évben azonban egyre inkább kutatott, hogy ez milyen módon hat a gyerekekre és milyen megküzdési technikákkal tudják túlélni ezt az időszakot. Esetükben nem csak a megfoghatatlan, kilátástalan, nyomasztó érzés lehet nagyon megterhelő, de sokszor a mások halála miatti szomorúsággal is most találkoznak először. Hogyan segíthet a szülő ebben az időszakban?


Feltűnhet, hogy az egyébként egészséges, kiegyensúlyozott gyerek is megváltozik, pedig látszólag semmi oka nem lenne rá. Látszólag semmi, leszámítva, hogy nem találkozhat az osztályával, barátaival, nem járhat sportolni. Emellett a hétköznapokat megszakító ünnepek is máshogy zajlanak. Egy kisgyerek esetében magától értetődő, hogy ilyenkor a szülő segítsen neki, de még egy kamasznál is jól jöhet a támogatás.



Segítség kicsiknek és iskolásoknak


Őket a megszokott napirend felborulása és a kiszámíthatatlanság és a közeli személyek elvesztése viseli meg. Bár gondolhatnánk, hogy egy év alatt már hozzászokhattak a megváltozott helyzethez, ez mégsem egyszerű, a körülmények folyamatosan változnak, a megszokott élethez való visszatérés ígérete egyre kitolódik. Ebben a helyzetben félelem és a gyász gyakran együtt jár az elhagyatottság és kiszolgáltatottság érzésével. Ha egy gyerek elveszített egy fontos személyt, félhet attól, hogy ez ismét bekövetkezik. Életkoronként, helyzetenként eltérő lehet, hogy mi a félelem legfőbb forrása: kisgyerekeknél a szülők elvesztése, később már más fontos személyek elvesztése vagy a saját élet veszélyeztetettségének érzése. Ilyenkor gyakran jelentkezhet önvád, aggódás, harag vagy félelem. Fontos tudatni velük, hogy az élet akkor is értékes volt, ha váratlanul félbeszakadt és hogy ennek nem az ő viselkedésük volt az előidézője.



A halál nem tabu


Ha egy hozzátartozó halálával kell megküzdeniük, fontos, hogy a szülők beszéljenek vele erről, hiszen könnyebb, ha a feszültséget szavakba öntve feldolgozhatjuk.

A tabusítás, elhallgatás a gyerekekben szorongást kelt.

A gyerek érzéseit ne becsüljük le, legyünk empatikusak. Ugyanígy nagyon hatásos az őszinte kommunikáció. Sokkal könnyebb, ha látják, hogy mi is őszintén kifejezzük érzéseinket, ha szomorúságot, fájdalmat érzünk, azt is megéljük. Ha sokat beszél arról, hogy az elhunyt visszatér, finoman korrigáljuk és adjunk nekik egy világnézetünknek megfelelő magyarázatot erről. Beszéljünk velük az elvesztett személyről, meséljünk történeteket, idézzünk fel emlékeket. Sokat segíthet, ha van tőle valamilyen tárgyunk vagy fényképünk. A gyerekeknek gyakran valamilyen művészeti kifejezés, rajzolás, szoborkészítés vagy írás is segít ebben a folyamatban, sőt akár meditációs gyakorlatokat is végezhetünk velük. Az iskolában a tanárok és az osztálytársak támogatása is szintén nagy segítség a gyerekeknek.



Családi légkör


A gyerekek hozzáállása a vírushelyzet alatt a megváltozott életvitelhez nagyban függ attól, hogy a családi légkörben mit tapasztal, bizonytalanság és félelem esetén ő is könnyen szorongani kezdhet, esetleg a viselkedésével hívja fel erre a figyelmet, amit a szülő tévesen „rosszalkodásnak” gondolhat. Ha egy szülő úgy látja, hogy a gyereke viselkedése és hangulata nagymértékben megváltozott és sehogyan sem tud rajta segíteni, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni!

 


A cikk második részében pedig arról lesz szó, hogyan segíthetünk kamaszoknak a covid-gyásszal való megküzdésben. Ha érdekelnek hasonló cikkek, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram -posztjaink között! Ha pedig úgy érzed, támogatásra van szükséged, keresd bátran pszichológusainkat vagy vedd igénybe első konzultációs alkalmunkat!




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page