top of page

Hogyan válasszunk tanácsadás és terápia között?

Amikor pszichológust keresel, érdemes megismerkedni az alapvető különbségekkel a terápia és a tanácsadás között. Ha ezekkel tisztában vagy, könnyebb lesz az igényeidhez illő szolgáltatást választanod. Ilyenkor érdemes feltenni magadnak a következő kérdéseket: mivel kapcsolatban kérek segítséget? Milyen jellegű a probléma? Mióta áll fenn? Mi történt velem a közelmúltban? Az alábbi összegzés segítségével megismerheted, hogy miben más egy tanácsadás és egy pszichoterápia.

Tanácsadás

Tanácsadásra éppúgy jelentkezhetsz, ha egy váratlan élethelyzet következett be, de akkor is, ha épp útmutatást szeretnél kapni stresszkezeléssel kapcsolatban. A tanácsadás vagy más néven konzultáció a jelen problémáira, egy adott területre koncentrál. Rövidebb folyamat, nagyjából 6-12 alkalmat foglal magába. A tanácsadó pszichológus támogatást és iránymutatást nyújt, aminek segítségével a kliens azonosítja és megtalálja a saját megoldásait a problémáira. A kliens gyakran kap házi feladatokat is. Vannak konkrét helyzetekre specializálódott tanácsadók, például házasság- és családtanácsadók, gyász-tanácsadók, függőség- és szerhasználati tanácsadók stb. Mikor való neked a tanácsadás?

· ha konkrét problémád van a közelmúltból

· ha a stresszel való megküzdésre szeretnél megtanulni hatékonyabb módszereket

· az életedben váratlanul nagy változások történnek, például gyász vagy válás

· ha a függőségi problémákkal szeretnél megküzdeni

· ha úgy érzed, megakadtál az életedben és egy támogató szakember segítségével szeretnéd feltárni és megoldani ezt a helyzetetPszichoterápia

A pszichoterápia mélyreható folyamat, akár éveket is igénybe vehet. Tévhit, hogy a terápia csak a mentális betegségek kezelésére való. A terápia belső gondolatokra és érzésekre fókuszál, hogy tartós változás és személyiségfejlődés következhessen be. A terápia középpontjában az egyén működési folyamatai állnak, és az, hogy ezeket a múltbeli események hogyan befolyásolhatják úgy, hogy problémákat okoznak a jelenben. A terápiában emiatt lehet szükséges a régen történt sérelmeket feltárni, és rendezetten visszazárni. Hangsúlyosak az egyén érzései, tapasztalatai, az általános minták, amik mentén működik. A terápiák része lehet a tesztelés is (például személyiségteszt, kérdőívek). Különféle pszichológusok különféle módszereket alkalmaznak a terápia során, amelyek segítenek új megküzdési stratégiákat elsajátítani, új szokásokat felvenni. Ezáltal a terápia az egész személyiség fejlődését befolyásolja.

Mikor való neked a terápia?

· ha a problémáid jelentősen kihatnak az életed több területére, kapcsolataidra

· ha a múltbéli helyzetekkel nehéz megküzdeni

· ha jelenlegi problémáid visszatérőek

· ha olyan testi betegséged van, ami befolyásolja a hangulatod, érzelmeid

· diagnosztizáltak nálad mentális betegséget


A legfőbb hasonlóság a tanácsadás és a pszichoterápia között, hogy mindegyik esetben kulcsfontosságú a kliens és a pszichológus közötti biztonságos terápiás kapcsolat kialakítása. Emellett néha a terapeuták is alkalmaznak tanácsadói módszereket, tanácsadók pedig továbbküldhetnek klienseket terapeutához, ha az a kérdéses területre specializálódott.


A legfontosabb lépés kliensként egy olyan terapeuta megtalálása, akiben megbízhatsz. Lehetséges, hogy akár több pszichológust és módszert is kipróbálsz, mielőtt megtalálod a leginkább hozzád illőt. Ilyenkor ne félj felkeresni egy másik szakembert, hiszen az eredményes közös munka kulcsa a köztetek kialakuló terápiás kapcsolat minőségében rejlik.

Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Úgy érzed, segítségre van szükséged? Keresd bátran pszichológusainkat! Ha pedig érdekel, hogy hogy zajlik a tanácsadás folyamata, mire készülhetsz az első találkozásnál, olvasd el kapcsolódó cikkünket!


 
Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben egy szakember támogatására lenne szükséged, keress minket bátran és jelentkezz egy online pszichológiai konzultációra, ahol egy felkészült szakemberrel beszélhetitek meg és tárhatjátok fel a problémád természetét és az ideális lelki segítség formáját. #pszichológus #életvezetés #onlinepszichológus #tanácsadás #mentálisegészség #önismeret #skypepszichológus #pszichológiaitanácsadás #terápia

Comentários


bottom of page