top of page

Miben más egy pszichológus, mint egy barát?


Pszichológus vagy barátok?

Többször hallhattuk már másoktól, hogy nem értik, miért lenne jó pszichológushoz menni, ha még a legjobb barátaik sem tudnak segíteni nekik. Pedig azok a barátok az adott személyt már hosszú ideje ismerik, mindent tudnak róla a kedvenc édességtől kezdve az ovis első szerelme nevéig és bár néhányszor összevesztek, mégis minden helyzetben kitartanak mellette. Bár nagyon fontos, hogy számíthatunk barátainkra, gyakran mégis elfogultak lehetnek irányunkban.


H
A tanácsadás, terápia során gyakran érezhetünk erős érzelmeket a pszichológusunk felé



Mit tud egy pszichológus, amit még a legjobb barátaim sem?

Pártatlannak maradni. A pszichológus és a kliens kapcsolata több szempontból is eltér az életünkben előforduló egyéb kapcsolatoktól. A pszichológus nem egy barát, nem is idegen, hanem külső, független szemlélő. Őszintén, bizalmasan beszélhetünk vele, ő pedig véleménynyilvánítás nélkül, empatikusan foglalkozik a kliensével. Emellett a klienst és a pszichológust a titoktartási kötelezettség is védi, így a közös ülések tartalma nem kerülhet tovább egy harmadik személyhez sem.

A pszichológus nem azt mondja, amit hallani szeretnél. Bár képesnek kell lennie együttérzéssel kezelni a helyzeted, azonban az ő feladata a szembesítés vagy a ráébresztés is, amelyet a barátoknak sokkal nehezebb megtenni, mert nem akarnak megsérteni vagy nem is veszik észre azokat a szempontokat, amiket egy szakember igen.

Ez először kellemetlen lehet, mégis előremozdítja a változást. Sokszor a kliens rajta keresztül tudja kifejezni és levezetni az negatív érzelmeit. A pszichológusnak felváltva szükséges jó hallgatónak lennie, de adott helyzetekben reflektálni és kérdeznie is.

Olyan jól megértjük egymást, miért nem lehetünk barátok?


A barátok között azonban számos folyamat önzetlenül, önként és kölcsönös alapon működik, például elképzelhető, hogy felváltva egymás helyett fizetnek, meghallgatják egymást és vigasztalnak vagy együtt örülnek, néha kölcsönösen rászorulnak egymás segítségére, tanácsára, vagy megosztják egymással az életük fontosabb történéseit. Előfordulhat, hogy barátainkkal rengeteg időt töltünk, és akár egész életünkben közeli kapcsolatban maradunk egymással. Azonban a pszichológus egy szolgáltatást nyújt, amiért a kliens fizet. A pszichológus és a kliens között pedig bármilyen egyéb kapcsolat csakis asszimetrikus módon valósulna meg, nem tudnának egyenlő félként részt venni más szerepekben. Ez pedig felborítana mindenfajta hatékony együttműködést. A közös munka lezárása után a kliens képessé válik arra, hogy életét a pszichológus nélkül is teljesnek élje meg és ne érezze szükségét, hogy azután is rendszeresen felkeresse. Ezután nem találkoznak más élethelyzetekben vagy szerepekben. Előfordulhat, hogy bizonyos életszakaszban ismét szükség lesz pszichológus segítségére, de akkor is kliens és pszichológus viszonyban. Nélkülözhetetlen, hogy az embernek legyenek barátai, akikkel kölcsönösen számíthatnak egymásra. Előfordulhat, hogy valakinek pszichológusra van szüksége. A két kapcsolat azonban teljesen eltérő természetű, egyik nem helyettesíti a másikat. Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben egy szakember támogatására lenne szükséged, keress minket bátran és jelentkezz egy online pszichológiai konzultációra, ahol egy felkészült szakemberrel beszélhetitek meg és tárhatjátok fel a problémád természetét és az ideális lelki segítség formáját.

.


#pszichológus #életvezetés #online pszichológus #online pszichológiai tanácsadás #mentális egészség #online önismeret #online pszichologus #skpye pszichologus


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page