top of page

Erre a 6 dologra figyelj, ha online pszichológust keresel!



Kutatások igazolják, hogy az online pszichológusok ugyanannyira eredményesen tudnak segíteni a mentális egészség megőrzésében, mintha szemtől-szemben, élőben beszélgetnénk a szakemberrel. Azonban az online praxisban mégis van néhány helyzet adta tényező, ami kihívást jelenthet. Ezeket érdemes észben tartanunk, mert segíthetnek, hogy ne érjen minket kellemetlenség, amikor pszichológiai szolgáltatást veszünk igénybe. Lássuk, mire figyeljünk:


Ne légy stalker! Magától értetődőnek tűnik, hogy a legkönnyebben úgy szerzünk információt valakiről, ha rákeresünk az interneten. Azonban az ott megszerzett tudásmorzsák már erősen formálják benyomásunkat az adott személyről még az első találkozás előtt. Vagyis: nyugodtan tájékozódj pszichológusod végzettségéről, hogy valóban a megfelelő szakembert találd meg, de ne nyomozz a magánélete után facebookon vagy más közösségi oldalakon! A pszichológus egészen más szerepet tölt be, mint egy ismerősöd vagy barátod (link), így el kell fogadnod, hogy kapcsolatotok egyoldalú, és nem az fog segíteni a kapcsolat elmélyülésében, ha egyre több információt tudsz meg róla, mint személyről.


Platformok Az online tanácsadás megvalósulhat írásban, de elterjedtebb a szóbeli videókonzultáció. Akármelyik formát is preferálod, a legfontosabb minden esetben, hogy biztonságos platformot válasszatok, mivel a köztetek elhangzó információk csakis rátok tartoznak. A legtöbb pszichológus a skype, viber, zoom vagy google meets felületeket használja, vagy olyan egyéb felületeket, amelyek titkosítás miatt biztonságosabbak mint például a messenger.




Titoktartás A pszichológus garantálja a titoktartást, vagyis hogy a köztetek elhangzó információk, neved és adataid nem juthatnak át harmadik félhez. Online tanácsadás vagy terápia során azonban neked is fontos figyelned arra, hogy családtagok vagy kollégák ne hallják a beszélgetéseket, mivel ezek bizalmas adatok. Emellett ha mások is szem- vagy fültanúi a beszélgetésnek, az gyakran meggátol abban, hogy megnyílhass.


Keretek Készülj úgy az ülésre, ahogy élőben is megjelennél a pszichológus előtt: ha aznap épp semmi egyéb dolgod nincs, akkor is öltözz fel ennek az alkalomnak megfelelően. Segíted a közös munkátokat azzal, ha időben érkezel és néhány perccel az adott időpont előtt elkezdesz ráhangolódni az ülésre. Hagyd, hogy ne csak a tested, de a lelked is megérkezzen. Ezek a pár perces hangolódások biztosítják az átmenetet a mindennapi működésmód és a pszichológussal töltött idő között, így kevésbé megrázó, mint egy éles, azonnali váltás. Ez a készülődés segít abban, hogy megtartsd a kereteket és sokkal inkább komolyan vedd a feladatot.



Technikai problémák Bármennyire is igyekszünk biztonságossá és kiszámíthatóvá tenni az online tanácsadás vagy online terápia folyamatát, mindig közbejöhet valami kellemetlenség: elromlik a számítógép, megszakad a kapcsolat vagy elmegy az áram. Ha ezekre a helyzetekre nem is tudunk felkészülni, beszéljük meg a pszichológusunkkal, hogy mi legyen a teendő ilyen esetekben.


Pénzügyek Sok esetben az online pszichológiai tanácsadás olcsóbb egy hagyományos üléshez képest, esetleg bizonyos pszichológusoknál van diákkedvezmény, de az árszabás szolgáltatásonként és szakemberenként eltérhet. Az időpontfoglalásnál pedig tájékozódhatunk a felhasználási feltételekről és a fizetés menetéről. Legtöbb esetbe csak egy bizonyos ideig ingyenes a lemondás, és ha egy adott intervallumnál kevesebb van hátra a megbeszélt időpontig, akkor azt felszámolják. Előfordulhat, hogy valamiért nem tudsz részt venni az ülésen a lefoglalt időpontban, ilyenkor mielőbb beszéld meg ezt a pszichológussal.

A legfontosabb azonban, hogy a pszichológusoddal őszinte lehetsz és az ő munkáját is segíti, ha visszajelzést adsz neki. Készségesen fog válaszolni a kérdéseidre, és bármilyen felmerülő aggályodat is megbeszélheted vele. Ha pedig a szolgáltatással kapcsolatban kellemetlenséget tapasztalsz, mindenképp tájékoztasd erről a pszichológust, hogy megfelelően tudja kezelni az esetet.


Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Ha pedig úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd bátran pszichológusainkat!


 

Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben egy szakember támogatására lenne szükséged, keress minket bátran és jelentkezz egy online pszichológiai konzultációra, ahol egy felkészült szakemberrel beszélhetitek meg és tárhatjátok fel a problémád természetét és az ideális lelki segítség formáját.

.

#pszichológus #életvezetés #online pszichológus #online pszichológiai tanácsadás #mentális egészség #online önismeret #online pszichologus #skpye pszichologus #magánpszichológus


Comentários


bottom of page