top of page

11 jel, hogy itt az ideje pszichológust váltanod!





Néha előfordul, hogy a pszichológusok is hibáznak a közös munka során. Azonban vannak olyan jelek, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.


Ha bármi kellemetlent tapasztalsz, mindenképp jelezd ezt neki! A megfelelő esetben a pszichológusodnak erre nyitottan kell reagálnia, komolyan vennie és önreflexiót gyakorolnia. Ha ezt elmulasztja, elzárkózik, mindenképp érdemes megfontolni, hogy új szakembert válassz!


Az egyik legnyilvánvalóbb helyzet, ha úgy érzed, egyszerűen nem jöttök ki jól, a pszichológus személye nem szimpatikus. Ezt jobb a közös munka előtt tisztázni, hiszen kicsi az esélye, hogy így sikert érnétek el. A továbbikban összeszedtünk pár jelet, amelyek viszont nem feltétlen ilyen egyértelműek.


Etikátlan helyzetek, szakmaiatlanság

  • Ha átlépi a pszichológus-kliens határt: etikai vétséget követ el, ha baráti vagy romantikus kapcsolatot kezdeményez vagy tart fenn veled. Ha szívességet kér tőled, vagy más, általad kínált szolgáltatást igénybe vesz, ha kézfogáson kívül többször megérint, közös időponton kívüli találkozóra buzdít, ha szexuális visszaélést követ el vagy ilyen módon közelít hozzád. Ilyen esetben azonnal hagyd ott a szakembert és jelentsd az esetet az Etikai Bizottságnak.


  • A kliens jogairól, a közös munka menetéről nem nyújt tájékoztatást, a titoktartási kötelezettséget megszegi, visszaél az adatokkal.


  • Nincs megfelelő szakképesítése, hogy a problémád kezelje vagy nem egyeznek a szükségleteid azzal, amire ő szakosodott.


  • Nem segít az előrehaladásban. Az üléseket nem érzed kihívásnak, a terapeuta túl passzív, nem tud mit mondani, mindenben egyetért veled, elkerüli, hogy érzékeny témákról beszéljetek. Nem érdeklik a céljaid, elutasító, több alkalom után sem látod a fejlődést. Függő viszonyban tart, nem segít a problémák megoldásában.


  • Megmondja, mit csinálj; saját nézeteit, vallását, spiritualitását erőlteti.

  • Nem veszi komolyan az érzéseid, azokat érvényteleníti, esetleg úgy gondolja,ő jobban ért hozzá. Megkérdőjelezi szilárd nemi identitásod, szexuális orientációd.

  • Úgy érzed, nem mondhatsz el neki mindent őszintén. Kritizál, szorongsz. A veled történtekért másokat vagy Téged hibáztat vagy erre ösztönöz téged.


  • Túlzottan és hirtelen megnyílik, a saját életéről beszél, nem hallgat meg.


  • Ragaszkodik a megtanultakhoz, nem képes elvonatkoztatni az elméletektől, mindent a kedvenc irányzatával próbál magyarázni. Túl hamar diagnosztizál, félrediagnosztizál vagy a mentális betegségeket stigmatizálja.


  • Alsóbbrendűséget éreztet veled: A figyelmével nem tisztel meg, nem emlékszik fontos részletekre az előző alkalomról, unatkozik, mással foglalkozik, eszik az alkalmak alatt.


  • Az órát nézi vagy nem tartja meg végig az adott ülés időtartamát, elkésik, gyakran lemondja, nem válaszol, átrakja az időpontokat. Sietteti az ülést, olyan dolgokat akar „kihúzni” belőled, amikre még nem állsz készen.


  • Ha úgy véli, más pszichológusok alkalmatlanok erre a munkára, lejárat másokat.

Amikor valaki pszichológushoz kezd járni, előfordul, hogy néhányszor túl nagy kihívásnak érzi ezt a folyamatot. Ez bizonyos mértékig rendben van, mivel a fejlődéshez elkerülhetetlen a korábbi önmagunk meghaladása. Az viszont már probléma, ha ezek a kellemetlenségek hosszabb távon is fennállnak és rosszabbul érzed magad a közös munka alatt, mint előtte. Ha a felsorolásban vannak olyan jelek, amiket már te is tapasztaltál, a lelki jól-léted érdekében érdemes megfontolni, hogy mihamarabb másik pszichológust keress vagy a következő ülésen felhozd aggályaidat!



 

Ha tetszett a cikk és tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram posztjaink között! Ha pedig megbízható szakembert keresel, ismerkedj meg pszichológusainkkal egy online pszichológiai konzultáció során!


#pszichológus #életvezetés #online pszichológus #online pszichológiai tanácsadás #mentális egészség #cseréld le a pszichológusod #szakemberváltás #pszichoterápia #önismeret #online pszichológia



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page