top of page

A pszichológia mindenkié!





Hol találkozunk a mindennapokban a pszichológiával?


A pszichológia az emberi elme és a viselkedés tanulmányozásával, megfigyelésével foglalkozik. Éppen ezért életünk egészét áthatja, hiszen mindig viselkedünk vagy gondolkozunk valahogy. Bár a pszichológia egy viszonylag fiatal tudomány, az embereket mindig is érdekelte a saját maguk és mások működése. Orvosok, tudósok, filozófusok, irodalmárok sokasága is foglalkozott olyan jelenségekkel már az ókor óta, amelyek ma is a pszichológia kutatott és vitatott kérdései. Mi indít valakit arra, hogy egy bizonyos döntést hozzon meg a másik lehetőség helyett? Miért viselkedünk máshogy társaságban, mint egyedül? Hogy lehet meggyőzni másokat? Vajon vannak külső jegyek, amelyek alapján valakiről biztos tudást szerezhetünk? Mi alakít minket jobban: az öröklött tulajdonságok vagy a környezet?


A pszichológia a kezdetektől fogva rengeteg új ismerettel bővült és bővül napról napra, és ez a tudás ma bárki számára könnyen elérhető, főleg az interneten. Nem kell ahhoz feltétlenül pszichológusnak tanulni, hogy ezen tudás jótékony hatását mi is megtapasztalhassuk.



Miben segít nekem, ha vannak pszichológiai ismereteim?

A leginkább hangsúlyozott előny: sokkal jobban megismerheted magad. A pontos önismeret pedig rengeteg előnyt jelent az életben. Például gyorsabban, kisebb erőbefektetéssel lehetsz képes megoldást találni a problémákra, de a stresszhelyzetekkel is könnyebben megküzdhetsz. Vagy éppen a hatékony tanulásban lesz segítségedre, ha tisztában vagy az emberi elme és memória működésével. De azokra a kérdésekre is megtalálhatod magadban a választ, hogy milyennek tartod magad most, mik a jövőbeni céljaid, miképp viszonyulsz embertársaidhoz, milyen döntéseket hozol, hogyan fejlődtél újszülöttkorodtól, milyen a személyiséged, milyen dinamizmusok zajlanak benned.

Ha rendelkezel pszichológiai ismeretekkel, jobb emberismerő válhat belőled. Az emberek egyéni és társas működésének megismerése által nemcsak te tudsz fejlődni, de a többi emberrel is könnyebben kijöhetsz. Ebben nagyon fontos szerepet játszik az odafigyelés, az empátia gyakorlása, az előítéletek felismerése majd felülvizsgálata. Erre azért van szükség, mert mi, emberek hajlamosak vagyunk elsődlegesen a saját nézőpontunkból szemlélni az eseményeket, így nagyon sokszor vonunk le téves következtetéseket, amik a félreértésekhez vezethetnek.




A pszichológia ismerete a munkában előnyt jelent, a munkatársakkal és vezetőkkel való hatékonyabb együttműködést is segítheti.

A megfelelő kommunikációs stílus elsajátításával minden fél nyer, hiszen pontosabb, célratörőbb módon tudunk egymással beszélni, céljainkat könnyebben összehangolni.

A kommunikáció szerepét nem szabad lebecsülni, hiszen hosszútávon hatással lehet ránk, amit másoktól hallunk vagy nekik mondunk. Azon kívül rengeteg szolgáltatás, szakma is használja a pszichológiai ismereteket (például az egészségügyi dolgozók, orvosok, pszichológus, pszichiáter, pedagógus, edző, reklámszakember, igazságügy, a legtöbb munkahely HR-es munkatársa).

A szülőknek is segít, ha a gyereknevelés labirintusában szeretnének jobban eligazodni. Megérthetik, hogy gyerekük a fejlődés során hogyan tesz szert egyre több és több képességre és tudásra,hogy mi lehet egy-egy esetlegesen félreértelmezett viselkedés valódi oka, és sokkal mélyebb, biztonságosabb kötelék kialakulásához vezethet. Emellett a szülőket és a fejlődő gyereküket érintő különböző életszakaszok sajátosságainak megismerése is hasznos a család működése szempontjából.




A pszichológia mindenkié!


A pszichológiai témájú (szak)könyvek mellett az interneten rengeteg pszichológiai érdekesség és tudományos cikk is elérhető, ezek között azonban könnyen elveszhet az ember. Érdemes figyelnünk, hogy az adott oldal megbízható és szakmailag hiteles legyen. Számos tartalom elérhető különféle oldalakon, mint a Mélylevegő projekt, Pszinapszis, National Elf Service vagy a WebBeteg pszichológiai témájú cikkei között, de több videós tartalom is, például a TED pszichológiai témájú videók, vagy a Tanulom Magam csatorna illetve természetesen az Égisz Blogja is.


A pszichológiában való jártasság tehát bárki számára előnyökkel járhat, és sosem késő belekezdeni. Akár hobbiszinten, akár komolyabban érdekel valakit a pszichológia, számos képzés, tanfolyam és forrás létezik, aminek segítségével rengeteg ismeretet elsajátíthatunk. Ha pedig úgy érezzük, olvasás és külső nézőpontok helyett belülről szeretnénk felfedezni önmagunkat, esetleg ráismerni önmagunkban korábban olvasott vagy tanult információkra, egy pszichológussal végzett önismereti folyamat mélyítheti el és teheti személyessé a tudásunkat.



 

Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Ha pedig úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd bátran pszichológusainkat vagy vedd igénybe az első konzultációs alkalmat!


#pszichológus #életvezetés #online pszichológus #onlinepszichológiaitanácsadás #mentálisegészség #pszichoedukáció #önismeret


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page