top of page

Humanisztikus pszichológia és személyközpontúság



A kezdetek


A pszichológia fejlődése során minden új irányzat más emberképpel dolgozott, magába integrálva az előzőket, ezért a különféle korszakokból származó tudás egymás mellett létezik ma is. Hogy megértsük, miért is volt olyan jelentős újítás a humanisztikus szemlélet, ismerjük meg az előzményeket!

A pszichológia tudománnyá válása kezdetén, a 20. század elején a Freud képviselte pszichoanalitikus szemlélet volt az uralkodó. Ez az embert ösztönlényként kezelte, akit saját elfojtott belső vágyai vezetnek. Ezután jelent meg a behaviorista szemlélet, ami az emberi működést a gépi működéssel próbálta meg párhuzamba állítani. Az irányzat szerint, ha kapunk egy ingert, az mindig egy választ fog produkálni, ilyen módon az emberi viselkedést meghatározzák a külső körülmények. Majd a kognitív pszichológia a ’60-as évektől kezdte felváltani a behaviorizmust, ekkor az emberi információfeldolgozás megismerése tartotta lázban a tudós közösséget. Ezeket követte a humanisztikus pszichológia megjelenése és a személyközpontúság.



A harmadik erő pszichológiája


Mitől is volt olyan nagy újítás Rogers és Maslow irányzata az első és a második erő - behaviorizmus és a pszichoanalízis - után? A pszichológia innentől kezdett az emberek jól-létére fókuszálni.

A terápiás kapcsolatok középpontjába az embert és nem a megoldandó problémát helyezte.

Arra is törekedtek, hogy a hierarchikus különbség megszűnjön, a pszichológus és a kliens egyenrangú félként tekintsenek egymásra. Létrejött a konzultáció a terápia mellett, hiszen rengeteg egészséges ember van, akiket nem megjavítani kell, hanem segíteni a kiteljesedésben.



A mag és a termőföld




A személyközpontú pszichológusok a klienssel való kapcsolatukra gyakran használják a mag és a termőföld hasonlatát, hiszen a magban benne van az erő, hogy kihajtson és növekedjen, de szükséges hozzá egy olyan közeg, ami elindítja ezt a folyamatot.


A személyközpontú szemlélet szerint mindenkiben rejlenek olyan belső erőforrások, amelyeket pozitív változások felé, fejlődésre, önmegvalósításra tud használni. Ezek segítenek átvészelni a kríziseket, hogy utána megerősödve kerüljünk ki belőlük. Ezen szemlélet a jelen lehetőségeire fókuszál, mivel életünk alakulása nincs elrendelve a múltban történtek által. A kliensnek el kell sajátítania, hogyan képes saját életét irányítani és be kell látnia, hogy sorsáért felelősséggel tartozik. A pszichológus feladata pedig, hogy ehhez a megfelelő eszközöket adja a kezébe és egy darabon elkísérje a változás felé vezető úton.


 

Ha többet szeretnél olvasni pszichológiai témákról, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instragram posztjaink között. Ha pedig személyközpontú szakembert keresel, itt tudsz időpontot foglalni az első konzultációra.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page