Humanisztikus pszichológia és személyközpontúságA kezdetek


A pszichológia fejlődése során minden új irányzat más emberképpel dolgozott, magába integrálva az előzőket, ezért a különféle korszakokból származó tudás egymás mellett létezik ma is. Hogy megértsük, miért is volt olyan jelentős újítás a humanisztikus szemlélet, ismerjük meg az előzményeket!

A pszichológia tudománnyá válása kezdetén, a 20. század elején a Freud képviselte pszichoanalitikus szemlélet volt az uralkodó. Ez az embert ösztönlényként kezelte, akit saját elfojtott belső vágyai vezetnek. Ezután jelent meg a behaviorista szemlélet, ami az emberi működést a gépi működéssel próbálta meg párhuzamba állítani. Az irányzat szerint, ha kapunk egy ingert, az mindig egy választ fog produkálni, ilyen módon az emberi viselkedést meghatározzák a külső körülmények. Majd a kognitív pszichológia a ’60-as évektől kezdte felváltani a behaviorizmust, ekkor az emberi információfeldolgozás megismerése tartotta lázban a tudós közösséget. Ezeket követte a humanisztikus pszichológia megjelenése és a személyközpontúság.A harmadik erő pszichológiája


Mitől is volt olyan nagy újítás Rogers és Maslow irányzata az első és a második erő - behaviorizmus és a pszichoanalízis - után? A pszichológia innentől kezdett az emberek jól-létére fókuszálni.

A terápiás kapcsolatok középpontjába az embert és nem a megoldandó problémát helyezte.

Arra is törekedtek, hogy a hierarchikus különbség megszűnjön, a pszichológus és a kliens egyenrangú félként tekintsenek egymásra. Létrejött a konzultáció a terápia mellett, hiszen rengeteg egészséges ember van, akiket nem megjavítani kell, hanem segíteni a kiteljesedésben.A mag és a termőföld
A személyközpontú pszichológusok a klienssel való kapcsolatukra gyakran használják a mag és a termőföld hasonlatát, hiszen a magban benne van az erő, hogy kihajtson és növekedjen, de szükséges hozzá egy olyan közeg, ami elindítja ezt a folyamatot.


A személyközpontú szemlélet szerint mindenkiben rejlenek olyan belső erőforrások, amelyeket pozitív változások felé, fejlődésre, önmegvalósításra tud használni. Ezek segítenek átvészelni a kríziseket, hogy utána megerősödve kerüljünk ki belőlük. Ezen szemlélet a jelen lehetőségeire fókuszál, mivel életünk alakulása nincs elrendelve a múltban történtek által. A kliensnek el kell sajátítania, hogyan képes saját életét irányítani és be kell látnia, hogy sorsáért felelősséggel tartozik. A pszichológus feladata pedig, hogy ehhez a megfelelő eszközöket adja a kezébe és egy darabon elkísérje a változás felé vezető úton.


 

Ha többet szeretnél olvasni pszichológiai témákról, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instragram posztjaink között. Ha pedig személyközpontú szakembert keresel, itt tudsz időpontot foglalni az első konzultációra.


#pszichológiai konzultáció #rogers #személyközpontú #pszichológus #online pszichológus #mentális egészség #önismeret

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése