top of page
AE0_0160-2.jpg

Mikó
Kristóf Simon

Picture1.png
vikote logo .png
Picture3.jpg
Oláh Julianna | Online Ingyenes Pszichológiai Konzultáció | Égisz Pszichológia Műhely

Mikó Kristóf Simon vagyok, okleveles pszichológus, CBT-konzultáns jelölt.

Tanácsadói munkám során holisztikus szemléletben tekintek a klienseimre. Hiszek a testi és a lelki egészség összefüggésében, és abban hogy mindenkiben megvan a lehetőség az öngondoskodásra és a fejlődésre. Számomra a lelki egészség nem a betegségek hiányát, hanem pozitív tulajdonságok és képességek meglétét jelenti, amelyek irányt adnak életünknek és rugalmassá tesznek minket a szembejövő kihívásokkal való megküzdésben. Ide tartozik az önmagunkkal való őszinteség, a megfelelő kommunikáció, önmagunk motiválása, vagy épp megnyugtatása. Ilyen eszközök megszerzésében és gyakorlásában igyekszem kísérni a hozzám fordulókat, legyen szó akár egy hirtelen jelentkező, vagy egy régóta fennálló elakadásról. Úgy gondolom, az egészség nem egy távoli, passzív állapot, hanem tudatos döntések sorozatából álló folyamat, amelyben bármikor aktív szerepet vállalhatunk.

Az alábbi témákkal kapcsolatban fordulhat hozzám:
- önismeret, kommunikáció, konfliktuskezelés fejlesztése
- szorongás, pánik tünetek
- lehangoltság, örömtelenség, motivációhiány
- visszatérő negatív gondolatok
- egészségügyi problémákkal való megküzdés
- életmódváltásban való támogatás
- egyéb életvezetési kérdések

Szakmai háttér

Alap- és mesterszakos diplomáimat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem. Tanulmányaim elején a szokások és készségek tanulása mögött álló agyi folyamatok kutatásával foglalkoztam az ELTE-MTA Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány Kutatócsoportban. A nem tudatos tanulási folyamatok vizsgálata, valamint a saját egészségügyi problémáimmal való küzdelem együttesen rávilágítottak a berögzült szokások és az életminőség kapcsolatára, ezután kezdtem el érdeklődni az egészségpszichológia, valamint a tanácsadói munka iránt. A mesterképzést tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányon végeztem, féléves szakmai gyakorlataimat az ELTE Életvezetési Tanácsadóban és a Magadért Drogmentességet Védő Alapítványnál töltöttem. Az előbbi intézményben tapasztalatot szereztem személyközpontú egyéni foglalkozások vezetésében, utóbbiban pedig a függő működésmódról és az abból való felépülésről tanulhattam.

Szakmai hozzáállásomra nagy hatást gyakorolt a felépülő függőkkel és hozzátartozókkal
való csoportos munka. Az önmagunkkal és másokkal való őszinteség, a saját lábunkon való megállás, a tetteinkért való felelősségvállalás, valamint az érzelmeink megélése mind olyan képességek, amelyek gyakorlása, bár nem egyszerű, hiszem hogy bárki életében minőségi változást idézhet elő. Ebből következik, hogy a közös munka során egy olyan elfogadó, támogató kapcsolatot kialakítására törekszem klienseimmel, amely lehetővé teszi számukra az említett képességek gyakorlását és mindennapjaikba való befogadását.

Kiemelt érdeklődési területem a táplálkozás, testmozgás, alvás, és egyéb életmódbeli tényezők hatása a test és lelki egészségre. A pszichés folyamatok elválaszthatatlanok az ideg- és immunrendszer működésétől, ebből következően a pszichológiai munkának szerepe lehet a szomatikus betegségekből való felépülésben, valamint a megelőzésben. Az összefüggés fordítva is igaz: az életvezetési szokásaink közvetlen hatással vannak pszichénkre, és befolyásolják a hangulatunkat, stressztűrő képességünket, és lelki világunk sok más aspektusát. Igyekszem folyamatosan képezni magam a pszichológia és az egészségtudományok határterületein, alkalmazott élelmiszer- és táplálkozástudományi ismeretekből szakirányú továbbképzést végeztem a Táplálkozás-Beállítás™ csapatának szervezésében. Szívesen működöm együtt különböző hátterű szakemberekkel is, komplex életmód-intervenciók lelki oldalról való támogatásában.

Jelenleg a Magyar Viselkedés-, Kognitív és Sématerápiás Egyesület kognitív viselkedésterápiás (CBT) konzultáns képzésén veszek részt. A CBT a viselkedés és a gondolkodás megváltoztatásának rendszerezett, tudományos bizonyítékokkal alátámasztott módszere. Segít feltárni és megváltoztatni a háttérben meghúzódó egyéni, automatikus gondolkodási mintázatokat, amelyek a zavaró tünetek hátterében állnak. A CBT folyamat résztvevői a szakember segítségével új eszközöket tanulnak, amelyek segítségükre vannak saját problémáik megoldásában, nem csak a folyamat ideje alatt, hanem azt követően is. Számos pszichés probléma esetében hatásos, mint például szorongás, pánik, depresszió, alacsony önértékelés, fóbiák, halogatás, vagy kapcsolati nehézségek.

Magyar nyelven vállalok klienseket.

  • Szakmai elismerések
    Új Nemzeti Kiválóság Program 2017 Új Nemzeti Kiválóság Program 2018 Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj (korábbi nevén Köztársasági Ösztöndíj) 2019 Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj (korábbi nevén Köztársasági Ösztöndíj) 2017
  • Publikációk
    Oláh J., Koronczai B.: Gender differences in the relationship between religion/spirituality, well-being and depression [Nemi különbségek a vallásosság és spiritualitás jólléttel és depresszióval való kapcsolatában]. Psychiatria Hungarica, 2020 Oláh, J. (2019). ,, Mindezek ellenére se hagynám el a hitemet - Vallásosság és spiritualitás észlelt előnyeiről és hátrányairól kibontakozó felnőttkorban.l ["In spite of all this, I would not abandon my faith "- About the perceived advantages and disadvantages of spirituality/religiousness in emerging adulthood.] in Adsumus XVIII. - Tanulmányok a XX. Eötvös Konferencia előadásaiból, 2020, Budapest Oláh, J. : Spiritualitás és vallásosság kapcsolata a jólléttel serdülők körében [Link between spirituality/religiousness and well-being among adolescents] in Adsumus XVII. - Tanulmányok a XIX. Eötvös Konferencia előadásaiból. 2019, Budapest Oláh J., Erdélyi B.: Serdülők depressziós tünetei és jólléte a spiritualitás és vallásosság vonatkozásában. [Depressive symptoms, well-being, and spirituality among adolescent students] in X. Studia Ignatiana. 2018, Budapest Oláh, J. : Megküzdési mechanizmusok sclerosis multiplex esetén [Defense mechanisms in multiplex sclerosis] in X. Studia Ignatiana. 2018, Budapest Oláh, J. : Hogyan áldozat a magyar? A magyar kollektív áldozati hiedelmek kvalitatív vizsgálata nemzetközi minták tükrében. [How can we be a victim? National comparative qualitative research of the Hungarian collective victim-beliefs] in Juhász D., Farkas F., Szűcs B. (eds.): Adsumus XVI. - Tanulmányok a XVIII. Eötvös Konferencia előadásaiból. 2017, Budapest
  • Előadások
    Oláh, J.,Koronczai, B. : How does religiosity affect your life? Gender differences among young adults - A qualitative, explorative study. International Association for the Psychology of Religion Annual Conference, Gdansk, PO, 2019.09.02. Oláh, J.: Gender-specific spirituality - Mental health relationship among Hungarian adolescents. Society for Personal and Social Psychology Annual Meeting, Psychology of Religion and Spirituality Pre-Conference, US, OR, Portland 07.02.2019 Oláh J.: Spiritualitás és vallásosság hatásai a jóllétre serdülők körében. XIX. Eötvös Konferencia, Budapest (The effect of spirituality and religiousness on adolescents well-being.) 21.04.2018 Erdélyi, B., Oláh, J.: Magyar serdülők spiritualitásának és vallásosságának multidimenziós vizsgálata. XV. Jedlik Ányos Szakmai Napok:,Veszprém (Multidimensional investigation of adolescents spiritual and religious beliefs in Hungary) 19.04.2018 Szabó, Zs., Oláh, J., Miasnikov, G., Mészáros, N. : Nem tudom, mi kárpótolhatná a magyar nemzet lelkét a 20. századért- kollektív áldozati hiedelmek. Hungarian Psychological Association XXIV. Scientic Congress (talk) 03.06. 2017 Oláh, J. & Miasnikov, G.: Hogyan áldozat a magyar?- A kollektív áldozati hiedelmek kvalitatív vizsgálata. ,,Változó világ, változó társadalom interdiszciplináris hallgatói konferencia. ,,Changing world, changing society interdisciplinary student conference (How Hungarian is a victim? Investigation of the Hungarian collective victim-beliefs) (talk) 11.05.2017 Oláh, J. : Miként áldozat a magyar?- A kollektív áldozati hiedelmek kvalitatív vizsgálata nemzetközi minták tükrében. XVIII. Eötvös Konferencia. -XVIII. Eotvos Conference- interdisciplinary student conference 28. 04. 2017
Magnified Grass

Fordulj hozzám bizalommal!

bottom of page