top of page

Nyári FOMO - te miből maradsz ki?


Nyaralás közben is ránézel a közösségi oldalakra és pörgeted őket, miközben azt látod, hogy az ismerőseid, barátaid és ismeretlenek milyen jól érzik magukat, mennyi klassz kalandban van részük, milyen sikeresek és mennyivel érdekesebb életük van, mint neked? A nyár rövid, de most van idő élményeket gyűjteni, ezért szeretnéd különlegessé tenni? Ehelyett mégis azt látod, hogy számos izgalmas esemény történik körülötted, amelyeken te nem vagy ott. Elkedvetlenedsz, rosszul érzed magad a mindennapos posztok láttán, de mégsem bírod megállni, ha kapsz egy értesítést, hogy felmenj a közösségi oldalakra?

Ha ez a helyzet, valószínűleg téged is érint a FOMO jelenség (Fear of missing out - kimaradástól való félelem).

Elszigeteltség, szorongás, az elmulasztott lehetőségek elgyászolása, elégedettségre való képtelenség éppúgy megjelenhet ilyenkor, mint az alacsonyabb önbecsülés, érzelmi labilitás vagy súlyosabb esetben alvászavarok. Miért nehéz mégis megálljt parancsolnunk magunknak, ha érezzük, ez nem jó nekünk?
Bizonyára mind hallottuk már, hogy a közösségi oldalak mennyire torzítják a valóságot. Egy virtuális profil sokkal inkább az adott személy vágyait, vágyott énképét mutatja be, mintsem őt a maga valójában. Mások életéből egy kis szeletet látunk, figyelmünk irányítva van, és a tökéletes képeknek való kitettség miatt hajlamosabbak vagyunk másokat pusztán ez alapján megítélni. Nehéz másokat anélkül észlelnünk, hogy ne saját helyzetünkhöz mérten ítélnénk meg őket nálunk jobbnak, értékesebbnek, vagy rosszabbnak, értéktelenebbnek.


A FOMO jelenség nem újkeletű, azonban a közösségi oldalak térnyerésével a tinédzserektől kezdve az idősebb korosztályokig sokakat érint. Ha azt érzem, hogy mindenkinek jobb, mint nekem, és mindenhol egyszerre akarok lenni, de le kell mondanom bizonyos eseményekről - az efelett érzett gyász és veszteség komoly szorongást okozhat. A kimaradástól való félelem és összehasonlítgatás pedig egyenes út, hogy elrontsd nyarad és mindennapjaidat. A jó hír az, hogy módodban áll felülkerekedni ezen a káros szokáson.

Mit tudsz tenni a FOMO ellen?

1. Önvizsgálat és felismerés: ki tudsz bírni egy napot anélkül, hogy felmennél facebookra vagy instára?


2. Beismerés: hogy hat rád, ha nem keresed fel a közösségi oldalakat? Engeded, hogy szembesülj a szorongással, csalódottsággal és bizonytalansággal, amiért nem azt éled át, amit mások?

3. Tudatos online jelenlét: csökkented a közösségi média fogyasztásodat, például csak megszabott napszakokban használod, nem veszed elő a telefont, miközben tömegközlekedsz, vagy kiköveted azt, akihez hasonlítgatod magad és kellemetlenül érzed magad tőle.


4. Keress értelmet, célt, vigaszt a saját életedben! A tétlenség rágódáshoz, önmarcangoláshoz vezet. Szervezz magadnak programot élőben, olyan emberekkel, akikkel értékesnek tartod az együtt töltött időt.

5. Priorizálj! Tervezd meg, mi fér bele a nyaradba vagy az eljövendő időszakba - mi az, ami mindenképp szeretnél átélni, és eköré tervezz. Néhány dolog biztosan ki fog maradni, azonban ha a fő pontok stabilak, kevésbé érzed, hogy az időd kifolyna a kezed közül.

6. Gyakorold a hálát és a jó dolgok felismerését. Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy mindenki jobban tölti az idejét, és emiatt könnyen csalódást, önutálatot, önmagunk leértékelését tapasztalhatjuk. Ha azt gondolod, semmi jó nem történt veled egy adott napon, itt az ideje, hogy gyakorolj: nevezz meg minimum 3, akármilyen kis dolgot, amiért hálás voltál az adott napon és ezt naplózd legalább egy hétig.


7. Nyaralás, barátokkal vagy számodra fontos szemyélyekkel töltött idő alatt kapcsold ki a telefont. Ne csekkold a közösségi oldalakat és ne az élmény rovására fotózz.


8. Tudatosítsd, hogy dönthetsz úgy, ami neked a legjobb - az egyedüllét nem azonos a magánnyal, a pihenés nem azonos az unalommal.


Ne feledd, a nyár hátralévő napjaiban is változtathatsz. Ha az első lépést megteszed, máris érdemben tettél a mentális egészségedért. :) 


Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Úgy érzed, segítségre van szükséged? Keresd bátran pszichológusainkat! Ha pedig érdekel, hogy hogy zajlik a tanácsadás folyamata, mire készülhetsz az első találkozásnál, olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page