top of page

Mikor a lelkünk nyaral – avagy az egyedüllét pozitív oldala

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Az ember alapvetően születésétől fogva társas lény. Szükségünk van másokra, a csatlakozás érzésére. Ezt a szükségletünket használja ki a modern világ, hogy az áhított kapcsolatok szinte már pillanatok alatt elérhetőek az interneten keresztül. Azonban az egyik legfontosabb kapcsolatunkról rendszerint megfeledkezünk. A kapcsolatunkról önmagunkkal.

Mi a különbség az egyedüllét és a magány között?

Az emberek szeretik felcímkézni egymást. Ha valaki egyedül van, egyből arra gondol mindenki, hogy az illető biztosan magányos. Szinte már stigmának számít, ha valakinek nem él boldog párkapcsolatban és nem akad minden ujjára legalább egy barátja. Azonban ez egyáltalán nincs így, sőt, sokan önmaguk döntenek úgy, hogy időről-időre visszavonulnak, és csak saját magukkal fognak foglalkozni.


Ugyanis az egyedüllét nem jár kéz a kézben a magánnyal.

A magány egy kellemetlen lelki állapot, ami akkor alakul ki, ha a másokkal való kapcsolódási szükségletünk valahol megsérült. Ez nagyon komoly és kellemetlen testi-lelki következményekkel járhat, többek között depresszióval vagy álmatlansággal. Könnyen lehet valaki magányos egy házasságban is vagy egy szobában tele barátokkal. Sőt a legtöbb magányos ember általában nincs teljesen egyedül. Ezzel szemben vannak, akik hiába egyedül isszák a kávéjukat egy kávézóban vagy utaznak el egymagukban külföldre, nem érzik magukat magányosnak. Sőt, minden percét élvezik annak, amit csinálnak. Mivel az egyedüllét az előbbiekkel szemben egy olyan állapot, amelyet általában szándékosan választ valaki. Főleg azért, hogy kiszakadjon ebből a rohanó világból és eltöltsön némi minőségi időt saját magával. Főleg mivel az egyedüllét jót tesz a mentális egészségünknek is.

Határozzuk el magunkat!

Mindenkinek szüksége van néha-néha egy kis időre önmagával. Az első lépés az, ha belátjuk, mennyi mindent nyerhetünk, ha egy időre csak önmagunkra figyelünk. Azonban, hogy ennek kiélvezzük minden jótékony hatását fontos, hogy önként döntsünk a visszavonulás mellett.


Lépésről lépésre

Kötelességeink vannak, dolgoznunk kell menni, gyereket kell nevelnünk stb. Így senki sem várja el, hogy egyből Buddha módra elvonuljunk az egész világ elől. Kezdetnek elég, ha magunkra szánunk naponta fél órát. Menjünk el sétálni vagy igyunk meg egy kávét. Közben pedig egyszerűen csak élvezzük az önmagunkkal töltött időt és az ebből következő jótékony hatásokat.


De mik is az egyedüllét pozitív hatásai?

Hagyjuk pihenni az agyunkat: Az állandó online jelenlétnek köszönhetően folyamatosan új információkkal bombázzuk magunkat, megfosztva ezzel az agyunkat a pihenéstől. Az egyedül töltött idő és az internettől való elszakadás segíthet lecsendesíteni az elménket, valamint kitisztítani a gondolatainkat. Ezzel hozzájárulva a mentális felöltődéshez.

Kreativitás: Akármennyire is hatékony eredménye van egy-egy brainstormingnak, egyedül sokkal több és sokkal kreatívabb ötlettel tudunk előállni, mint csoportban. Ilyenkor nem helyez ránk nyomást a környezetünk, ki tudunk teljesedni. Ugyanis az emberek sokkal jobban kifejezik önmagukat, ha egyedül vannak, és nem befolyásolják őket társaik. Ez annak köszönhető, hogy ilyenkor kevésbé próbálunk megfelelni másoknak, ami egy sokkal szabadabb gondolkodási és alkotási folyamathoz vezethet.

Produktivitás: Minél kevesebb zavaró tényező vesz minket körül, annál könnyebben átadhatjuk magunkat a feladatnak, amit el kell végeznünk. Sokkal jobban tudunk koncentrálni és gyorsabban haladunk, ha senki és semmi nem tereli el a figyelmünket. Például, ha a családunk vagy akár egy értesítés a telefonunkon kizökkent minket, akkor sokkal nehezebben fogunk tudni újra belefogni a munkánkba.

Önismeret:

Ha egyedül vagyunk lehetőségünk nyílik alapos önismeretet tartani. Először is végig tudjuk gondolni, hogy kire és mire vágyunk. Az egyedüllét segít rendet tenni a kapcsolataink között. Belátjuk, hogy melyek azok a kapcsolatok, amelyek mérgezően hatnak ránk és melyek azok, amelyek jobbá tudnak tenni minket. Ha valaki épp egyedülálló, akkor ez az időszak segíthet neki jobban megérteni azt is, hogy mit is vár egy kapcsolattól, milyen partnerre van szüksége. Másodszor fel tudjuk mérni merre tart az életünk, és hogy mi valóban erre vágyunk-e vagy mások hatására hoztuk meg korábbi döntéseinket.

Ne felejtsük el, hogy legyen hova visszatérni

Amennyiben úgy döntöttünk belevágunk és eltöltünk több vagy kevesebb időt csak önmagunkkal, fontos, hogy mindig legyen hova visszatérni. Mivel a társas támogatás legalább olyan fontos, mint a magunkra szánt idő, találjuk meg az egyensúlyt. Töltsünk el minőségi időt a családunkkal, járjunk el szórakozni a barátainkkal. De sose érezzünk bűntudatot, ha az éppen egyedül megyünk el a legújabb filmre a moziba vagy csak egy főre foglalunk asztalt az étterembe, mert magunkra is kell időt szánnunk ebben a rohanó világban.

 

Források: Asamoah, T., M.D. (2019, October 17). A Table for One, Please. Psychology Today. (https://www.psychologytoday.com/us/blog/lets-reconnect/201810/table-one-please) Carter, S. B., Psy.D. (2012, January 31). 6 Reasons You Should Spend More Time Alone. Psychology Today. (https://www.psychologytoday.com/us/blog/high-octane-women/201201/6-reasons-you- should-spend-more-time-alone) Long, C. R., & Averill, J. R. (2003). Solitude: An Exploration of Benefits of Being Alone. Journal for the Theory of Social Behaviour,33(1), 21-44. doi:10.1111/1468-5914.00204 A cikket Scheller Virág pszichológus írta. Tovább olvasnál? Böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Úgy érzed, segítségre van szükséged? Kérj egyedi ajánlatot, hogy a hozzád leginkább illő pszichológussal tudjatok együtt dolgozni! Ha pedig érdekel, hogy mire készülhetsz az első találkozásnál, olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page