top of page

Miért érezhetjük magunkat rosszabbul a pszichológus után?



Ha jártál már pszichológusnál, lehet, hogy veled is előfordult, hogy az ülések után kimerültnek, tehetetlennek vagy csüggedtnek érezted magad. Ha a terápiás folyamat arra való, hogy jobban érezd magad, mégis miért érzed magad rosszabbul, mint mielőtt belevágtál? Az ülések utáni levertség egyáltalán nem egyedi vagy rendellenes, és a közös munka során többször is előfordulhat. Cikkünkből kiderül, miért alakul ki és mit lehet tenni ilyen esetekben.


A fejlődés mutatója


Amikor valaki pszichológushoz kezd járni, több szempontból is eltér kettejük beszélgetése a mindennapokban megszokottaktól. Az első pár alkalommal a szakember megismeri a kliens élettörténetét. Ez sokaknak nagyon felszabadító élmény, mert talán ez az első olyan alkalom, amikor saját magukról beszélhetnek és teljes figyelemmel hallgatják őket. Emellett nekik nem kell a másik fél élményeivel vagy problémáival foglalkozni.


A következő szakaszban már észrevehetjük, hogy a beszélgetés néha bonyolult, kellemetlen vagy fájdalmas témákra terelődik. Ez teljesen természetes és főleg a kezdeti időszakokban gyakori.


Ha kihívásnak érzed a közös beszélgetéseket, azt jó jelnek veheted: a fejlődés megkezdődött, már nem csak rutinból cselekszel vagy gondolkozol.

A beszélgetések felszínre hoznak és hozzáférhetővé tesznek olyan berögzült gondolkozási- vagy cselekvési forgatókönyveket, amiket eddig elfedtünk másik érzelmekkel vagy viselkedéssel. Ezek a régi megküzdési módszerek szükségesek voltak, hogy ne érezzük magunkat elárasztva és képesek legyünk átvészelni a napokat. Azonban a terápiás folyamat során hatékonyabb módszereket építhetsz magadba a hasonló helyzetek kezelésére, ehhez viszont el kell engedned az ismerős megszokásokat. Képességeink kibontakoztatása, a tanulás és új gondolkodásmód elsajátítása kemény munka. Bár a terápiás kapcsolat egy biztonságos környezet, ahol gondolataidat és érzéseidet továbbra is megoszthatod pszichológusoddal, mégis fontos megtapasztalnod a saját kényelmes határaidon kívüli világot is. Amikor elindulsz a fejlődés útján, gyakran tenyerelhetsz bele érzékeny témákba és negatív érzésekbe. Ezeket azonban nem lehet kikerülni, és kifejezetten több bonyolult és fájdalmas emlékgóc fog felszínre kerülni, mint amire számítottál. A gyors megmenekülés helyett gondolataid elárasztanak, neked pedig muszáj alámerülni bennük, mert anélkül nem tudsz kiszabadulni közülük.






Ne hagyd abba!


A változás folyamata komoly érzelmi megterhelést jelenthet, ezért előfordulhat, hogy egyesek abbahagyják a kezelést. Fontos, hogy ilyenkor ne szálljunk ki!


Ne felejtsük el, hogy a terápia kemény munka, ráadásul nem hat azonnal, mint egy gyógyszer.

Meg kell dolgozni az eredményekért, ami több hetet vagy hónapot vesz igénybe. Bár lesznek nehezebb időszakok és kisebb visszaesések, a folyamat végkimenetele pozitív. Az ülések egyre kevésbé lesznek majd fájdalmasak, emellett hosszútávú megoldásokat és biztos változást hoznak. Bár előfordul, hogy az életben többször fogod még rosszul érezni magad, a közös munka után megerősödve, könnyebben küzdesz majd meg a nehézségekkel.


Segítség az érzelmi másnaposság leküzdésére


  • Ha az ülések utáni vagy két ülés közti időszak élményeit naplózod magadnak, sokat segíthet az érzelmi felkészültségben. Az írás rendezi a kavargó, elárasztó gondolatokat, érzéseket.


  • Az ülések előtt és után néhány percet szánj a ráhangolódásra. Ez a higgadt felkészülés segít az egyik gondolkodásmódból a másikba való be- és kilépésben.


  • Megkérheted pszichológusodat, hogy javasoljon nyugtató, meditációs gyakorlatokat, melyek a koncentrációban és a stresszcsökkentésben is segítenek.


Ha szorongsz vagy nehezen viseled az ülések utáni lehangoltságot, vagy nem tudod ellátni napi teendőidet emiatt, mindenképp jelezd ezt a pszichológusodnak! Ő támogató módon viszonyul a helyzetedhez és úgy ütemezi az ülések menetét, hogy az elbírható legyen. Amit érzel, normális, a terápiás folyamatban pedig lesz rá mód, hogy ezeket az érzéseket és gondolatokat feldolgozzátok.

Mindez a gyógyulási folyamat része, idővel pedig eljutsz oda, hogy mindezt biztonsággal, önállóan is tudd kezelni.

 


Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Ha pedig úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd bátran pszichológusainkat vagy vedd igénybe az első konzultációs alkalmat!


#pszichológus#életvezetés#online pszichológus #online pszichológiai tanácsadás #mentális egészség #pszichoedukáció #önismeret

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page