top of page

Mentális egészségmegőrzés a járvány utáni időkbenA koronavírus kitörése óta egyesek két pandémiáról beszélnek, a COVID-19-ről és az emiatt kialakult félelemről és szorongásról. A járvány berobbanása világszerte az emberektől olyan intézkedéseket követelt meg, ami társadalmi szinten változtatta meg a viselkedésünket. A szociális távolságtartás, a kényszerű elszigeteltség, a gazdasági nehézségek, a reménytelenség, tehetetlenség, az életkörülmények megváltozása, a bizonytalanság érzése magával hozta a mentális egészségben bekövetkező változásokat is. A félelem és a szinte észrevehetetlenül ránk nehezedő stressz nemcsak érzelmi életünket forgathajta fel, hanem kihatással van olyan gondolkodásbeli képességekre is mint döntéshozatal, problémamegoldás, figyelem vagy az érzelmeink szabályozása. Habár reményeink szerint a pandémia lecsengőben van és lassacskán a különböző korlátozások is feloldásában is bízhatunk, számíthatunk rá, hogy a koronavírus okozta mentális megterhelés tünetei még hosszútávon velünk maradnak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen nehézségek léphetnek és hogyan küzdhetünk ellenük. Sőt, arra is kitérünk, mit tehetünk azért, hogy megpróbáltatásaink valójában növekedésbe, fejlődésbe forduljanak.


A posztcovid és feltételezhető lelki hatások


Bár a COVID-19 vírus megjelenése újdonság, korábbi világméretű járványok, válságok, katasztrófák utáni megküzdésről már sok tudást halmozott fel a pszichológia, amelyek a mostani járványhelyzetben is segítségünkre lehetnek.


Elsősorban elkerülhetetlen, hogy kimondjuk, a válságok utáni negatív reakciók teljesen normálisak.

Korábbi kutatások tanulsága szerint a nagyobb katasztrófák után gyakoriak az olyan pszichológiai reakciók, mint a szorongás, akut stressz, depresszió, poszttraumás stresszzavar, agresszív viselkedés, fokozott hajlam az öngyilkosságra és önvádra, valamint szerhasználatra is. Sajnos ilyenkor a családon belüli és gyermekekkel szembeni erőszakos cselekmények száma is megugrik. Bár ezek a problémák a pandémia alatt jelentkeztek, de hosszabb távon is fennmaradhatnak. Épp ezért szükséges, hogy laikus csoportok is kapjanak helyes és egyértelmű iránymutatást arról, hogy hogyan tudják megőrizni és fejleszteni a mentális egészségüket, illetve adott esetben hogyan tudnak ezekkel a pszichológiai ismeretekkel felruházva segíteni egymáson.


Megküzdési lehetőségek és az emberi kapcsolatok ereje


Mindezen borús tapasztalatok mellett, a globális problémákra adott válaszok között gyakran találhatunk kreatív, belső fejlődésről és növekedésről számot adó változásokat is. Karasztrófahelyzetekből megmenekült túlélők között sokan a belső állóképesség és szorongástolerancia növekedését, vagy épp a rugalmasság fokozódását dokumentálták. Pl. Bonanno, Rennicke és Dekel (2005) kutatásaiból kiderült, hogy szeptember 11-i terrortámadásokat követő hónapokban New York-i lakosok közül sokan fokozott ellenállóképességet mutattak (35%), vagy felépültek (23%) a poszttraumásstressz tüneteiből és depresszióból, bizonyítva ezzel, hogy még a tömeges traumákból való kilábalásra is van esély.


Egyes kutatók még arra is kíváncsiak voltak, a válsághelyzetek utáni megküzdési stratégiák közül melyek a leghatékonyabbak. Nem túl meglepő módon azt találták, hogy azok, amelyek segítik az egyéneket, hogy értelmet találjanak a mindennapjaikban, megtanuljanak együtt élni a szorongással, a társadalmi növekedésben támogatják a túlélőket, megerősítik a mély emberi összekapcsolódás szemléletét és értékvezérelt cselekvésre késztetnek. Reménykeltő lehet az a megfigyelés, hogy közösségek tagjai összefoghatnak fizikailag vagy szociálisan, és a „katasztrófa” során elpusztult értékek (jelen esetben pl. a fizikai találkozások szépségének) újjáépítésén. Ennek a megküzdési módszernek a tanulmányozása és ismerete segíthet a COVID-19 negatív velejáróival való megküzdésben is. Fontos tudnunk, hogy azok, akik értelmet találtak a támadások utáni eseményekben felmérték az érzelmi trauma súlyosságát és saját értékeiket hozzá tudták igazítani (ilyen lehet pl. az együttérzés, mások felé fordulás) sokkal inkább épek voltak, növekedett az ellenállóképességük és kevesebb káros pszichológiai nehézség vagy zavar volt rájuk jellemző. Ráadásul még kontrollérzetük is növekedett, mivel úgy érezték, támogatást tudnak nyújtani környezetüknek. Nagyon fontos ezért mind a COVID-19 ideje alatt és közvetlenül utána is a kapcsolattartás, az odafordulás, támogatás biztosítása, a közösségi érzés erősítése és az empátiára való képesség növelése, hiszen a továbblépés megfelelő módjának megtalálása után nem csak az eredeti érzelmi és mentális állapotunk visszaállítására, hanem a növekedésre is van lehetőség és ebben a szociális kapcsolatok, közösségi énünk megélése elengedhetetlen erőforrás.

További megoldások


Ha esetleg erre nincsen lehetőségünk, a loving-kindness meditation gyakorlása is sikeres megküzdési módszer lehet.* Ez a mára minden vallási és ideológiai háttértől megtisztított meditációs módszer a pozitív érzelmek önmagunk és mások felé való kiterjesztésével csökkenti a negatív érzelmeket és a stresszt, valamint a közösséghez tartozás és empátia érzését is erősíti. Gyakorlása során felerősödnek a szociális interakciók és a negatív eseményekkel szembeni rugalmasság, az empátia növekedésével pedig csökkenhet a bűntudat és az önvád, így szükség esetén helyettesíteni tudja a szociális kapcsolódásból származó pozitívumokat.


Egy másik megoldás lehet a tudományosan kidolgozott relaxációs technikák, mint pl. az autogén tréning elsajátítása.** Ezek a módszerek hatékonyak csökkentik a stressz, az ezzel járó testi következményeket. Kiváló választásnak bizonyulnak, ha rugalmasságunkat akarjuk fejleszteni, ami kulcsfontosságú a vírushelyzetből való kilábalással járó változó élethelyzetekhez és körülményekhez alkalmazkodunk.*Ha ki akarod próbálni, mi ez, akkor ez a youtube videó remek megoldás erre.

**Itt láthatsz egy ízelítőt a relaxációs módszerből, ha pedig úgy döntesz, teljes egészében el akarod sajátítani ezt a hatékony relaxációs módszert, honlapunkon jelentkezhetsz az első konzultációra.


 

Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra vált! Ha tovább olvasnál, böngéssz blogbejegyzéseink vagy Instagram-posztjaink között! Ha pedig úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd bátran pszichológusainkat vagy vedd igénybe az első konzultációs alkalmat!


#pszichológus #életvezetés #online pszichológus #online pszichológiai tanácsadás #mentális egészség #pszichoedukáció #önismeret #autogén tréning #relaxáció

Коментарі


bottom of page