top of page

Figyelj befelé! 3 egyszerű, erőt adó gyakorlat


Sokunkkal előfordult már, hogy az egész napos rohanásban, sietségben szinte nem is vettük észre a testünket, mely egész nap szolgált bennünket. Elfelejtettünk inni, éppen bekaptunk két falatot vagy épp fájdalmasan konstatáltuk, hogy mennyire beállt a nyakunk, vállunk a nap végére. Testünk halk belső hangját elnyomhatják a mindennapok kötelességei és feladatai, és így nem halljuk meg a felmerülő igényeit.


Hasonló történhet meg az érzelmeinkkel: a gondolkodás és tudatosság nélküli robotpilóta üzemmódban nem mindig vagyunk tisztában az aktuális állapotunkkal. Lehangolt vagyok, talán feszült egy konfliktus miatt, vagy inkább izgatott és egy kicsit felpörgött a reggeli kávé és sietség kombinációjától? Nem mindegy, hogy melyik!
A testi-lelki jóllétünket nagyban segítheti, ha érzékenyen tudunk reagálni a felmerülő igényeinkre. Akárcsak mintha egy gyönyörű, számunkra értékes növényt gondoznánk: figyelemmel, törődéssel, kedvességgel.

Sok tevékenységünk nem igényel különös figyelmet, ezeket végezzük az úgynevezett robotpilóta működésmódban. Ha rutinos vezetők vagyunk, nem kell gondolkoznunk a sebváltó működtetése közben, vagy biciklizéskor sem igényel már sok figyelmet az egyensúlyban maradás. A rutinok végrehajtása nem igényel annyi energiát, így másféle tudjuk fordítani az erőnket. Emellett érdemes néha „becsekkolni” magunkhoz, hogy a külvilág mellett a saját igényeinkhez és erőforrásainkhoz is tudjunk kapcsolódni. Most három rövid gyakorlatot veszünk sorra, melyeket könnyen beilleszthetsz a mindennapjaidba.


5 perc szünet – a robotpilóta üzemmód kikapcsolása


Lehet, hogy nevetségesen egyszerűnek tűnik az első gyakorlat, mégis sokat dobhat a mindennapjaink minőségén. A lényege, hogy a napunkba kétszer-háromszor illesszünk be egy rövid szünetet, amikor befelé tudunk figyelni. Semmilyen extra technikára nem kell gondolnunk, elég, hogyha kíváncsian, önmagunk felé kedvességgel „kérdezzük” a testünket. Érzünk-e valahol feszülést, különös testérzetet? Lehet, hogy vágyik valamire a testünk: egy pohár vízre, egy jóleső nyújtózásra, vagy épp pár nyugodt, ellazító lélegzetvételre? Ezzel párhuzamosan pedig az érzelmeinket is „letapogathatjuk”, megkérdezve magunkat, hogy honnan ered az adott érzelem, mi válthatta ki a napunkban. Megkérdezhetjük magunktól, hogy mi zajlik bennünk és mire lenne szükségünk?


Belső erő megtalálása


A testre való figyelés egyik energizáló gyakorlata, ha becsukott szemmel, lassan végig pásztázzuk a testünket, sorban megérezzük az összes testrészünket a fejtetőnktől a talpunkig. Természetesen maradhat nyitva is a szemünk, ha úgy komfortosabb az adott helyzetben. Amint végeztünk a pásztázással, feltehetjük magunknak a kérdést, hogy hol érezzük a testünkben a legtöbb erőt, energiát, mely testtájékunk a legfrissebb? Majd lassan engedhetjük, hogy az életerő innen kiindulva az egész testünket betöltse, szétáradjon a többi testrészünkbe. Ez a gyakorlat különösen hasznos, ha bizonytalannak, szétszórtnak, esetleg szorongónak éljük meg magunkat.


Négyszöglégzés


A légzőgyakorlatok nagyon praktikusak tudnak lenni, hiszen a légzésünk mindig „kéznél van”. Akár ellazult helyzetben, de egy feszült szituációban is segítségünkre lehet. Az egyik legegyszerűbb gyakorlat a négyszöglégzés. Ebben négy részre bontjuk a légzést: belégzés, levegő benntartása, kilégzés, légzésszünet. Mindegyik szakaszt egy bizonyos számolásig végezzük, azaz például négyig számolva belélegzünk, majd négy számolásig benntartjuk és így tovább. Érdemes arra figyelnünk, hogy tüdőnk egészét átlélegezzük, a hasi részt is beleértve, ezzel is segítve az ellazulást.


Hogyha kíváncsi vagy hasonló gyakorlatokra, vagy szívesen átbeszélnéd a problémákat, melyek feszültséggel töltenek el mostanában, keresd bizalommal szakembereinket. 

A cikket Csernitzky Laura Csilla készítette. Forrás: Mogyorósy-Révész Zsuzsanna: Érzelemszabályozás a mindennapokban – Újrakapcsolódás a belső biztonsághoz


Reméljük, tetszett a cikkünk és hasznodra volt! Ha tovább olvasnál, böngésszblogbejegyzéseink vagyInstagram-posztjaink között!
Comentarios


bottom of page